Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предизвикателства пред българското образование

Мариана Банчева в Светът е бизнес, 28.03.2017

22:22 | 28 март 2017
Автор: Кирил Петков
Мариана Банчева от Институт за прогресивно образование. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Банчева от Институт за прогресивно образование. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настояваме за истинска автономия за училищата. Това означава повече доверие към учителите и училищата, за да могат да определят как да постигат резултатите, които държавата иска. Те трябва да могат да избират сами средствата, с които ще се постигат тези резултати. ​Това каза Мариана Банчева от Институт за прогресивно образование в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Министерството и държавата би трябвало да се интересуват от крайния резултат, постиган от обучителния процес и той самият да бъде по-освободен. Но това е доста плашещо, защото дефицитът на доверие в системата е изключително голям и всички промени, които се правят, включително в нормативната уредба и в програмите, са насочени към това как да се ограничат възможностите, ако някой иска да излъже или да си спести нещо. Не са насочени към насърчаване за постигане на резултати".

Ако винаги ще създаваме нови неща с презумпцията някой да не излъже и да не ни направи нещо, винаги ще имаме рестрикции, каза Банчева. "Ако отворим малко повече възможности за свобода - ще имаме по-голямо разнообразие, но и по-голяма отговорност. Защото свободата винаги е свързана с по-голяма отговорност. Ако се даде свобода, то със сигурност ще има училища, които няма да променят нищо. Защото няма да искат да носят отговорност. Но ще има и такива, които ще възприемат новаторски подход".

Как могат да бъдат увеличени учителските заплати и това ли е единственият механизъм, за да стане професията по-привлекателна? Трябва ли учителят и учениците да се състезават по нови технологични умения в хода на образователния процес? Какво е бъдещето на интегрираното образование? Нужно ли е детайлно описание на учебните програми и стандарти? Случва ли се в България "центрираното върху детето образование"?

Вижте целия коментар: