Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Застрашават ли новите технологии работните места

Огнян Траянов, основател и собственик на „Технологика“, Светът е бизнес, 06.01.2017

00:08 | 7 януари 2017
Автор: Александра Попова
Работници инсталират сглобяват двигател на Хонда в Япония Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Работници инсталират сглобяват двигател на Хонда в Япония Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Каква е посоката на развитие на технологичните общества, дали развитието на технологиите и навлизането на роботите ще оставят милиони хора без работа и реални ли са идеите за въвеждане на безусловен базов доход? На тези и други въпроси отговаря в ефира на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков Огнян Траянов, основател и собственик на „ТехноЛогика“ и председател на българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

„Несъмнено има застрашени професии, както навремето са били например орачите, но не можем да страдаме от това, че човечеството се развива. Напротив, ролята на Европа е дава тон къде и кое е етично, кое е добро. Хората няма за какво да се страхуват. Всички трябва да се преустроим“, смята Траянов, добавяйки, че при всички случаи ще останат много сфери, в които човекът е незаменим.

„Големите заплахи са, че човечеството се развива по спирала.  Така, както в момента четвъртата индустриална революция се развива противоположно на първата такава – от масово производство и унификация, вече говорим за персонификация и достъпност. Глобализацията ще се превърне чрез техническите средства в едни изолирани микросветове, смесица между реален и виртуален свят. Проблемът е дали човечеството ще може да подготви младите хора да превъзмогнат това“, допълни Траянов.

 „Микроекспериментите с безусловен базов доход винаги са обречени на неуспех, защото някои хора ще бъдат стимулирани изкуствено, изкуствено ще повдигнат чувството си за стандарт. Но когато това се приложи за всички, те отново ще се върнат на дъното“, коментира идеите за въвеждане на безусловен базов доход гостът.

„Образователната система, изградена по времето на първата индустриална революция в абсолютно неадекватна на новите условия. Тя се базира на унификация. Трябва да има персонализирано образование“, смята още Огнян Траянов.

Вижте повече!

Вижте още: Новите играчки на CES 2017: галерия.