Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дългоочакваните мултифондове са предизвикателство и надежда за пенсионните дружества

Георги Тодоров, изпълнителен директор и член на УС на ПОАД „ЦКБ-Сила“, в "Светът е бизнес", 24.04.2024

21:00 | 24 април 2024
Обновен: 15:04 | 25 април 2024
Автор: Галина Маринова

Предизвикателството пред пенсионно-осигурителните дружества е във въвеждането на мултифондовата система. Би трябвало да се изработи закон, да се проведе доста голяма обучителна и разяснителна кампания за населението. И самото въвеждане в обозрим период - година и половина или две - ще бъде доста голямо предизвикателство, защото универсалният фонд, примерно, ще се разцепи на три фонда.  Това каза Георги Тодоров, изпълнителен директор и член на УС на ПОАД „ЦКБ-Сила“, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"От друга страна пенсионерите ще се разрастват, и като възраст, и като брой. Ще започнат проявления на някои недостатъци, като при Таблиците за смъртност, например, които трябва да се коригират".  

Отговорността да управляваш спестяванията на хората за пенсия не е малка, защото пенсионният модел в България е създаден така, че пенсионносигурителните дружества управляват няколко фонда - универсален - за родените след 1960 година, професионален - за категорийните работници и доброволен - за тези, които искат да се осигуряват сами или техните работодатели ги осигуряват за т.нар. "трети стълб", сподели гостът. 

От скоро се въведоха и два фонда за плащане на пожизнени пенсии на разсрочени плащания, допълни той. 

"Пенсионното дружество "ЦКБ - Сила", в петте фонда, управлява малко над 2,1 млрд. лв. към края на март месец. Пазарът пораства - над 20 млрд. лева са активите на всички пенсионно-осигурителни дружества".

Трябва да постигаме оптимална доходност при минимален риск, което е разтегливо понятие. Нашият закон е правен в края на миналия век и е сравнително консервативен, каза още Тодоров, като обясни, че се допуска инвестиция до 5% в имоти "с известни ограничения". 

Вече има достатъчно големи натрупвания, както в универсалните, така и в професионалните фондове, които осигуряват лица, както в момента са и на 18 години, и лица в предпенсионна възраст, добави събеседникът. Младите търсят доходност - при инвестициите в средносрочен и дългосрочен план да се виждат сериозни ръстове на доходността. Обратното - "при хора в предпенсионна и пенсионна възраст няма нужда да се рискува с техните активи, които управляваме, защото във всеки един момент могат да почукат на врататат и да поискат пенсионно плащане". 

"В момента текат разговори за мултифондовете, които не са влезли още в България. Те ще поставят основите на законопроект. Хърватска наскоро въведе мултифондове в задължителното осигуряване, за да стимулира и разреши на пенсионно-осигурителните дружества да разделят осигурените лица най-вече по възраст, но и по тяхно желание".

Управляващите пенсионно-осигурителни дружества ще разделят осигурените лица най-вече по възраст, така че в първите години на натрупване управляващите дружества да предприема по-висок риск. В агресивния фонд могат да се осигуряват, например, лица до 45 години, даде пример гостът. Това е само едно от възможните рамкови решения. При този фонд би трябвало да преобладават инструменти с по-рисков профил, а средствата на останалите осигуряващи се да бъдат в по-консервативен фонд. Той би могъл да инвестира в ДЦК, както и в първокласни корпоративни облигации, където да се търси ниска доходност, но да са с минимална волатилност волатилни и във всеки момент да се гарантира положителна доходност спрямо някакъв предподен момент. 

Един от големите приноси на втория пренсионноосигурителен стълб е "до голяма степен, че изсветли вноските, защото там се плаща на реално внесени осигурителни вноски, докато в първия стълб на Националния осирителен институт законодателят е казал, че на декларирани вноски", подчерта Тодоров. Той добави и, че "големият проблем, който имаме, е, че не се знае какви са правата по отношение на задължителните фондове и второ - какви преференции получава лицето, като се осигурява в доброволния фонд". 

Защо отново се засилват тезите в обществото, че е "по-добре да не се осигуряваш" или да се осигуряваш на минимален доход? Какви са преференциите, когато се осигуряваш в доброволен фонд? 

ПОАД „ЦКБ–СИЛА“ тази година празнува 30 години от създаването си. Компанията е първото пенсионноосигурително дружество в България, учредено на 7 февруари 1994 г.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.