Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Институтът GATE работи върху концепцията за цифров двойник на града

проф. Силвия Илиева - директор на институт GATE и Борислав Банков - координатор на участието на Института за върхови постижения GATE в органа на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA), "Светът е бизнес" , 08.12.2023 г.

21:06 | 8 декември 2023
Обновен: 11:13 | 9 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

GATE е институт към СУ „Св. Климент Охридски“, създаден от 2019 г. финансиран от ЕС с цел да се създаде център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект. DIANA e нова инициатива на НАТО, създадена през 2021 г., която „ловува“ за най-новите технологии сред най-добрите иноватори на целия алианс. Година по-късно институтът GATE кандидатства пред Международния секретариат на НАТО и успешно стана тестови център от мрежата DIANA. Това заявиха проф. Силвия Илиева - директор на институт GATE и Борислав Банков - координатор на участието на Института за върхови постижения GATE в органа на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA) в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Институтът GATE има лаборатория за градска среда в район „Лозенец“, където има различни устройства и сензори, чрез които събират данни и след това ги анализират. Също така имат партньори, които също дават достъп до данни, като са и член на Международна европейска асоциация за споделяне на данни с цел добавена стойност.

Мрежата DIANA има различни елементи, но един от основните, са тестовите центрове, където иноваторите могат да подложат своите разработки с цел тестване и валидиране. DIANA цели да изгради екосистема от иноватори, инвеститори и експерти в сигурността и отбраната, за да създават заедно нови технологии от последни поколения – т.нар. технологии с двойна употреба, които имат приложение както в цивилния, така и във военния сектор, обясни Банков.

На всеки две години Международният секретариат на НАТО поставя различни приоритети. По тези приоритети на определено време те публикуват предизвикателства към иновативната общност в целия алианз. Всеки, който има разработки, може да участва и да ги предложи на НАТО, след като минат през първична оценка и са веднъж допуснати до програмата, могат да използват тази екосистема, разказва още Банков.

„Първото пилотно предизвикателство беше между август и ноември тази година. Първата успешна кохорта от 44 компании ще започне да участва в програмата от януари месец и български иноватори също са част от нея, като заемат доста добри позиции и дори сравнение с Германия има повече.“

Финансирането от ЕС на института GATE е за период от 7 години, стартирайки от 2019 г., като с тези пари ще стигнем до етап на устойчиво развитие, заяви Илиева.

За НАТО изкуственият интелект е както предизвикателство, така и възможност. НАТО полага големи усилия да поставя нови стандарти на международно ниво за това как изкуственият интелект да се използва отговорно и безопасно, смята Банков.

Благодарение на подкрепата на външното министерство, Министерството на иновациите и растежа, както и Министерство на отбраната и това на отбраната, проф. Илиева е национален представител в надзорния съвет на НАТО за използване на изкуствен интелект и големи данни. Въпрос на усилия е ние да направим необходимото, за да може дори да сме изостанали от страна на юридическите въпроси, те да настигнат технологиите достатъчно бързо, посочи Банков.

Съвместно с НАТО и ЕС полага усилия, като ние участваме в проекти, в които се разработва изкуственият интелект и се стремим той да е обясним. Студентите, които са от Факултета по „Информатика и математика“ на Софийски университет се интересуват от технологии и са наистина любопитни. Интересът на студентите е най-вече в две направления – проблемите на града и дезинформацията, разказва Илиева.

Изкуственият интелект е възможност, тъй като тези системи трябва да се посрещнат с още по-добър инструмент за разпознаване и в института GATE разработваме именно такива инструменти за установяване на deepfake, заяви Банков.

Илиева отбеляза, че направленията, в които институт GATE е дефиниран и работи в „Градове на бъдещето“, са се фокусирали върху цифров двойник на града, което е нова концепция, в която един от сценариите е 15-минутният град – на 15 минути от мястото, където живеете, да имате цялата необходима инфраструктура.

Банков обяви, че първоначалната оперативна способност на DIANA трябва бъде постигната следващата година, а пълната оперативна способност – всичко да заработи и да има видими резултати, се очаква през 2025 г.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.