Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

БДЖ не е инвестирала в нови пътнически вагони от 20 години

Инж. Емил Йончев, изпълнителен директор на „Коловаг“ АД, в "Светът е бизнес", 07.12.2023

21:12 | 7 декември 2023
Автор: Галина Маринова

БДЖ не е инвестирала в нов подвижен състав от 2004 година насам, ако говорим за пътнически вагони. Няма нито един нов закупен вагон. Единствено закупиха преди около година нови локомотиви, тъй като вече състоянието им е опасно. Те се запалват. Това каза инж. Емил Йончев, изпълнителен директор на „Коловаг“ АД, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Коловаг" е най-големият завод за производство на вагони на Балканите и се намира в гр. Септември. 

"В момента се целим в третото място в Европа като производител на товарни вагони. Борим се с едни конкуренти от Чехия за него и след десет години искаме да бъдем поне на второ място". 

В България нямаме клиенти и за това не се говори много за компанията, каза гостът. "Целта ни е да се промотираме повече в Германия и като цяло Западна Европа. За последните 10 години имаме единствено клиенти от Швейцария, Германия, Полша. От миналата година имаме клиенти от Естония и Украйна". 

Що се отнася до пътническите вагони, то "ние се занимаваме единствено с ремонт на някои пътнически вагони и по-скоро на теснолинейката, като това е по-скоро сантимент, отколкото бизнес", сподели събеседникът. "Обемът е доста малък на този ремонт, но в миналото, през 1941 година заводът ни е създаден като ремонтна база точно на вагоните на теснолинейката. След това, през 1999 година заводът се приватизира. Той е пример за успешна приватизация от работническо-мениджърско дружество, като и до ден днешен всички акционери работят в завода. В нашия бранш сработи единствено тази форма на управление. Всички заводи, които не бяха приватизирани в ЖП индустрията като РМД фалирата и в момента са затворени - общо пет в ЖП индустрията и три, които са като нас - работят".

Ние сме членове на най-голямата организация в европейски мащаб, заедно с най-сериозните производители на подвижен състав - както пътнически, така и товарни вагони, каза Йончев за "Коловаг" АД. "Още от 2012 година разбрахме нуждата от преориентиране и фокусиране върху интермодалните вагони - вагони за превоз на контейнери и в по-сложния вариант - т.нар. джоб вагони. Джоб вагоните могат да превозват, както контейнери, така и камионни ремаркета. Това означава, че той не се конкурира с автотранспорта". 

"Основна тема в железотътния и сухопътния транспорт е кой на кого взима хляба и как се конкурират. Тук няма конкуренция, а клиентите са самите собственици на транспортни компании, използващи камиони. Един вагон може да превозва две ремаркета и на един влак могат да се качат 36 ремаркета, които да бъдат закарани до терминала с два влекача". 

Предимствата са много, подчерта инж. Емил Йончев. На първо място е зелената идея в транспорта и Зелената сделка. Освен това, че се използва най-зеления транспорт, за да се транспортира товар на дълги растояния от порядъка на 1000 км. и нагоре. Сред предимствата е и, че се разтоварва огромен трафик от пътищата, което освен че намалява риска от ПТП, допринася за намаляването на разходите за поддържане на пътната инфраструктура. За превозвачите спестява ТОЛ такси, както времето за чакане по границите. 

Инфраструктурата, за да се извършват такива превози обаче, е много важен въпрос и той в България не стои добре, каза още Йончев. "Има много малко терниманали в България. Строят се още, като правителството има идея за изграждане на такъв в Русе. Дано да успее". 

"Има нужда от изграждане на терминали по границите. При Свиленград имаше много стара идея за терминал, която не беше реализирана". 

За перспективата да се работи оборудване за БДЖ и да се обновят пътническите вагони в България гостът сподели: "Проблемът при БДЖ е, че няма устойчиво планиране, каквото трябва да има в една железница. Един такъв договор не може да се реализира за шест месеца или година. Една такава стратегия може да се реализира за няколко години, минимум три - четири".

"Имаме разработки, като работим с колеги от Италия. Предлагали сме на БДЖ няколко пъти модернизация на съществуващи вагони, защото има още съществуващи вагони в парка на БДЖ, които не са лоши. Нещата могат да се случат, но е въпрос на политическа воля и на разбиране на материята, защото, особено нещата в пътническите вагони, поради техниките на безопасност, всички системи и подсистеми, които трябва да се внедрят, са много пъти по-скъпи, отколкото същите тези системи, които са за домашни системи".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.