Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дигитален асистент създава автоматично съдържание за продукти в онлайн търговията

Николай Илиев, съосновател и CEO в CloudCart, „Светът е бизнес“, 05.12.2023 г.

21:06 | 5 декември 2023
Обновен: 08:33 | 7 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

SeedBlink e краудфъндинг платформа, която може да консолидира на едно място множество крайни потребители, които биха искали да инвестират в нашата компания. CloudCart има интерес да набере около 300 хил. евро, защото получихме много запитвания от клиенти и партноьри за това как да инвестират в бъдещето на електронната търговия. Нашата цел е да направим живота на търговеца много по-лесен чрез изкуствен интелект и хората да автоматизират процесите си, за да направят магазините си по-успешни. Това заяви Николай Илиев, съосновател и CEO в CloudCart в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В целия свят това, което се случва е хората да се бият срещу машини. Ние искаме да обърнем тази игра и да осъществим възможността машини да се бият срещу машини, за да е честно.“

Най-важното нещо, към което сме се насочили, е маркетингът - защото когато нямаш правилен маркетинг, я няма аналитичността, зад която стои маркетингът и не знаеш дали правиш добра инвестиция, или не. Целта е да помогнем на хората да ускорят процесите си на работа чрез тяхното автоматизиране, използвайки машините. Ние правим ChatGPT за електронна търговия с множество допълнителни инструменти, които да помагат на бизнеса да прави повече пари, коментира Илиев.

Ние имаме дигитален асистент, от който можеш да получиш автоматично създаване на описание на продуктите, а при изцяло липса на характеристика само с разпознаване на база на снимката чрез изкуствен интелект се пише текстът. Това се прави най-вече в маркетинговата посока – създаване на описание, което да е SEO-friendly, обясни Илиев.

Съоснователят на CloudCart посочи, че сумата от 800 хил. евро за компанията, е набрана чрез инвеститори, като водещият инвеститор е Vitosha Venture и допълнително са отворили възможността за всички хора, които искат да инвестират в платформата, да го направят чрез SeedBlink.

„Имаме за цел не да сме финансова институация, която да дава възможности, а сме насочени към това да помагаме на бизнеса да продава повече и да бъде по-успешен.“

CloudCart има около 2000 магазина в България. Статстиката показва, че над 300 млн. евро минават през платформата, около 4,2 млн. транзакции и отчита 27% ръст спрямо миналата година.

Във връзка с Черния петък Илиев посочи, че отново тенденцията показва, че жените пазаруват повече. Над 62% от потребителите, които са пазарували онлайн са жени.

Освен с малки и средни бизнеси, върху платформата CloudCart има и много сериозни бизнеси, които правят десетки милиони на месечна база.

„Глобализацията е навсякъде, но не мога да скрия, че е жалко българските предприемачи да не се усещат навреме и да оставят възможността на чужди компании да завземат ниши в пазарния дял.“

Защитите при онлайн плащанията са направени с цел сигурност за потребителя. Вероятно българите, които са пазарували в някои дружества в ЕС и извън него, са разбрали, че не навсякъде се изисква 3D парола при плащане, което означава, че защитите зависят от рестрикциите на съответната банка и на конкретния виртуален постерминал, отбеляза Илиев.

Компанията CloudCart бележи ръст над 80% на оборота си спрямо 2022 г. Илиев отдава този успех на консистентността, с която развиват платформата и ръстът на електронната търговия, а в цял свят в момента той е над 25%.

„Към днешна дата е изключително трудно да се набере капитал, тъй като пазарите много се свиха. Но когато се върви ежедневно в посока на надграждане, инвеститорите, търговците и крайните потребители го забелязват.“

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.​