Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Д. Дончев: След март 2024 г. предстои сериозно отслабване на глобалната икономика

Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт, "Светът е бизнес", 30.11.2023 г.

21:03 | 30 ноември 2023
Обновен: 00:02 | 1 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

Основната причина за рекордния ръст на облигациите през ноември е заради позитивните данни за инфлацията и за пазара на труда в САЩ и периодът на намаляване на инфлацията продължава. Пазарът на труда в САЩ показа, че не е толкова силен, колкото беше през последните месеци, което накара инвеститорите да смятат, че най-силният период е отминал. В съчетание с по-ниската инфлация и пика на растежа на икономиката доведе до доста добра възможност пред облигациите, които започнаха да калкулират, че догодина лихвите ще започнат постепенно да намаляват. Това коментира Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт" в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„След като имаме по-ниски нива на инфлацията, няма да има нужда от толкова високи нива на лихвите.“

Дончев все пак отчита, че облигациите имаха слаб период през последните няколко месеца - от май до края на октомври изгубиха сериозни проценти. Акциите подобно на облигациите имаха изключително добро представяне през ноември. Макроикономическите данни и по-ниската инфлация повлияха позитивно на пазара на акции, който също е негативно корелиран с вдигането на лихвите. Това успокои пазарните участници, че са видели най-високите нива на лихвите в САЩ, Европа и развитите държави, от което следва задържане или сваляне на лихвите.

Централните банки най-вече следят т.нар. основна инфлация без цените на горивата и храните, която се движи от търсенето в икономиката, а не от предлагането. Тенденциите са инфлацията да продължи да намалява и дори да има ръст в цените на суровините, но той няма да е достатъчен, за да върне нежеланите високи нива на инфлацията. Вече разликата между ръстът на заплатите и производителността на труда е много малка, което означава, че приносът към инфлацията ще бъде минимален, отбеляза още Дончев.

Европейските индекси предимно се формират от големи компании, чийто бизнес е глобален. В следващите месеци е възможно да има стабилна икономика, но предстои да се отразяват дългосрочните ефекти от по-високите лихви и геополитическото напрежение. Тази комбинация ще действа в обратна посока и в следващите 2-3 месеца икономиките ще бъдат стабилни, но след това изобщо не е сигурно, коментира Дончев.

„След първото тримесечие на 2024 г. е възможно да станем свидетели на сериозно отслабване на глобалната икономика и потенциално влизане в рецесия.“ 

Дончев обобщи, че 2023 г. е много по-добра за пазарите от 2022 г. В глобален мащаб акциите бяха със сравнително добро представяне, въпреки че ръстовете бяха концентрирани в няколко големи компании – предимно технологични в САЩ покрай AI бума.

„Мекото приземяване на икономиката означава спад на инфлацията и едновременно с това спад на икономиката до толкова, че ръстът да не е отрицателен.“

Икономиката на България е отворена и много зависи от случващото се в глобален мащаб. Икономиката работи на пълна заетост и заплатите растат доста добре, като изпреварват ръстовете на само в Европа, но и в глобален мащаб. Икономиката у нас в момента е стабилна, като има голяма ликвидност в системата и хората имат спестявания акумулирани по време на пандемията. Лихвите у нас са на изключително ниски нива спрямо Западна Европа. Вътрешното потребление ще действа в позитивна посока, но с изминаване на времето, глобалните фактори ще започнат да оказват влияние, смята Дончев.

„Фючърсите, които следим започнаха да калкулират почти сигурно намаление на лихвите в Европа и САЩ през април или май месец“.

Нулевите лихви, на които бяхме свидетели през последните години, няма да се върнат скоро, дори да станем свидетели на рецесия. Такива нековенциални мерки, които централните банки използваха през годините – като количествени улеснения и изкупуване на книжа - също няма да видим скоро, прогнозира Дончев.

При взимане на инвестиционно решение компанията отчита климатичните стандарти и зелени политики и все повече инвестиции са насочени към фирми, които са с по-добра оценка по спазването на тези стандарти. От друга страна, това стимулиира компаниите да спазват стандартите все повече.

„ Когато една компания емитира ESG облигация, търсенето е в пъти по-голямо, отколкото за облигация, която не е зелена на същата компания.“

Насочването на основните инвестиции в зелените проекти оставя старите източници без инвестиции и това води до по-високите им цени. По тази причина ще продължим да наблюдаваме натиск върху цената на петрола, тъй като в глобален мащаб нямат сериозна инвестиция.

Според Дончев секторите активи с добър потенциал за растеж през 2024 г. са компании, които се занимават със здравеопазване, със стоки от първа необходимост, свързани с изкуствен интелект и отбрана и сигурност.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционни решения.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.