Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Б. Иванчев: Годината, която изпращаме, би била успешна ако дефицитът бъде до 3%

Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, в "Светът е бизнес", 28.11.2029

21:12 | 28 ноември 2023
Обновен: 00:04 | 29 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Годината, която изпращаме, 2023 г., би била успешна, ако дефицитът бъде до 3%. Това каза Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

От гледна точка на поведенческите финанси се вижда, че започнаха масирани критики срещу министерството на финансите и актуалния министър. Тези критики може би са свързани с усещането за слабо правителство. Такива критики не се виждат към КФН, която е мъртва от години и не се вижда към Българска народна банка, коментира Иванчев. "Вероятно министър Василев мисли, че е дошъл моментът, в който политиката на доходите в България трябва да бъде променена. Силно контролираните доходи съществуват в редица страни след Втората световна война с цел да се намали инфлацията или да се държи на ниски нива. Той казва, че е време да увеличим доходите в България, за да спрем да сме страната с най-ниски доходи. Така или иначе не се прави богата икономика с ниски заплати". 

"Правилно ли е да това - по-скоро да. Дали е сега моментът да се прави? В момент, когато имаме през септември месец инфлация 6,3% на годишна база и се борим да влезем в еврозонота и ни трябва ниска инфлация, която трябва да бъде приемлива за Маастрихтските критерии? Може би - не! Защото министърът казва, че средно доходите би следвало да се увеличат с 11%. Увеличението на доходите и ниските лихви са проинфлационна политика в крайна сметка". 

Не съм готов нито да критикувам, нито да защитавам просто така някакъв бюджет. От години аз не виждам стратегиране на бюджета, защото той не е приходи и разходи, не е счетоводство. Той е инструмент за стратегиране на държавата България и от там идва вече всичко останало, допълни финансистът. 

"Министърът залага в бюджета до 3% дефицит на касова основа, залага 10 млрд. капиталови разходи, които не съм сигурен, че биха били усвоени - за една година не виждам такъв капацитет. Ако не бъдат усвоени, това ще даде ефект в БВП. Той не би бил толкова, колкото е прогнозиран, а от там ще намалеят приходите". 

Разнобоят между различни министри, а "понякога крехкото психологическо равновесие на водещи фигури от водещи партии" не допринасят за това правителството да изглежда силно, заяви Иванчев. Бих предпочел да има, каквото и да е правителство, но с него да можем да влезем в еврозоната, още повече, че перспективата на кредитния рейтинг на България беше увеличена, а това е про-влизане в еврозоната". 

"Много бих се радвал да влезем в еврозоната, защото с акта се отваря вратата за такива инвеститори, които сега не искат да влязат у нас. Би следвало да стане по-евтин външният ни дълг, т.е. цената, на която се финансираме. Пране на пари, лош имидж на страната - всичко това ще се подобри. Не е сега моментът да се иска ново правителство. След това - ок". 

За глобалната икономическа конюнктура Боян Иванчев каза, че това, което се случва в ЕС и еврозоната, е, че има нещо като мека рецесия. "Забавя се вътрешното търсене, като за момента все още не се усеща пълният ефект на по-съкпите кредити, не само ипотечни, но и по-съкпите кредити за бизнеса и най-вероятно това ще се разгърне с цялата си сила в първо тримесечие на 2024 година, като това ще бъде валидно и за САЩ". 

Правителствата виждат какво натвориха по време на пандемията, добави Иванчев. Намаляват разходи. Всички мерки, които предприемат правителствата, плюс вдигането на лихвите от ЕЦБ, показват, че не би следвало да има някакъв стръмен ръст, а по-скоро "драскане по дъното, хоризонтално движение, надявам се не рецесия". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.