Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Нишите за развитие на финтех в България са дигитални плащания и застраховане

Георги Пенев, директор на Българската финтех асоциация, в "Светът е бизнес", 05.09.2023

21:12 | 5 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Най-голямата ниша във финтех сектора в България, която съществува към настоящия момент, е при дигиталните разплащания. Компютърните приложения помагат цената или разхода, който правят страните по тези разплащания да намаляват все повече. Това каза Георги Пенев, директор на Българската финтех асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Другата ниша по отношение на финтех индустрията, според госта, е застраховането, което е много слабо застъпено по отношение на иновации в България. 

Големият спусък за бурното разгръщне на финтех беше развитието на технологията, която позволява да се развива отворено банкиране. Вторият фактор е, че преди шест години започна и регулацията - създаде се регламент, който беше буквално преведен в България и който помага и задължава банките да отварят т.нар. "апита", и да предоставят финансови данни на трети страни. Това предоставя възможност въпросните трети страни да стартират някакъв бизнес, някаква услуга финансова, която да решава проблеми на потребителите, обясни Пенев. 

"Цялостната идея беше Европа да създаде нова конкурентна среда вътре във финансовия сектор. Новите регулации отварят все повече и повече възможности".  

Много чуждестранни компании проявяват интерес към българския пазар, каза още събеседникът, защото той има много добър човешки потенциал. Тук могат да направят бързо и лесно компания, като за това са нужни много по-малко средства в сравнение със Западна Европа, като след това и работната ръка е доста по-евтина. Това все още е така, категоричен бе гостът.

По отношение на регулациите и във финтех областта съществува феноменът "Европа на няколко скорости", добави Георги Пенев. "Имаме, разбира се, Европейската комисия и Европейския парламент. Те задават първите стъпки за новите регулагии, които да отворят новите бизнес икономически ниши, една от които е финтех. Европа задава регулациите и след това казва - вие ги приложете спрямо вашето законодателство. И тук въпросът е дали държавата е достатъчно възприемчива и либерална, дали регулаторите са такива, и дали те биха искали да помогнат за развитието на един сектор или точно обратното - ще бъдат по-консервативни и по-внимателни".  

Държави като Литва, например, посочи събеседникът, привличат "огромни инвестиции на базата на новите регулации с голямо участие на регулатора". "Това означава, че регулаторът създава структури в себе си, които да помагат за развитието на пазара - нещо, което до ден днешен го няма в нашия закон за БНБ, но това е въпрос на време".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.