Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

AI ще задълбочи поколенческата пропаст между учителите и техните ученици

Нели Колева, "Заедно в час", в "Светът е бизнес", 26.05.2023

21:12 | 26 май 2023
Автор: Галина Маринова

Навлизането на изкуствения интелект и дигитализацията като цяло вече доведоха до колосална промяна в образованието. Много ще се задълбочи поколенческата пропаст между учителите и техните ученици. Образователната система има изключително силна нужда от обучение на преподавателите, което е целенасочено, ориентирано към резултата и поставя учителите в центъра, но в името на техните ученици. Никой не оспорва, че имаме и добри учители и добри училища, а имаме и традиции, но фактите са факти. Учениците не са подготвени за едно бъдеще, което ние, като възрастни не можем да си представим, но сме длъжни да ги въоръжим с тези знания, умения и нагласи, които ще ги направят успешни. Това каза Нели Колева,  директор "Стратегически партньорства" във Фондация "Заедно в час", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Където и да погледнете, каквато и статистика да изберете, българските ученици не се справят добре. Не се справят добре на Държавните зрелостни изпити, а след седми клас на Националното външно оценяване само 35% се справят с математиката, 53% - с българския език и литературата. Статистиката на  PISA показва почти 50% неграмотни, а хората, които, които нито учат, нито работят, нито са в процес на преквалификация са почти 20% - 19,2%". 

Тези данни ни казват, че ние не се справяме със задачата си да образоваме младите хора. Причините са няколко. Когато човек не се справя с нещо обикновено, независимо каква е сферата, първата причина е, че отказваме да го видим и с всички сили се съпротивляваме, добави Колева. "Непрекъснато говорим за тези 150-200 отличника, които носят медали и с които се гордеем. Ние трябва да се гордеем с тях, но това съвсем не е постижение на нашата образователна система. Това са единици, които се справят добре, въпреки образователната система, а не благодарение на нея". 

Системата наистина е консервативна, в нея трябва много внимателно да се пипа и не бива това да се прави от който и да е, подчерта гостенката. "Това трябва да бъде обект и на много широк обществен консенсус, но как влизаме от 19 век (това, което в момента е образованието), в 21-ви, е много, много трудна задача. Тя минава през това кои са педагозите, кой влиза в класната стая, как преподава, как се изгражда целият процес". 

"Липсата на стабилно управление в последните две години наистина се отрази много на образованието. Ние направихме крачки назад в някои много важни сфери. Други важни реформи просто не се провеждат. Струва ми се, че в дневния ред на цялото общество образованието е на едно от последните места. А това не трябва да е така". 

Публичното говорене за образованието се размива в тези негови аспекти, които са свързани с действията, а не с резултатите, изтъкна Нели Колева. "Няма никакво значение колко милиона, а те ще са 155 милиона лева, ще дадем, за да се изградят STEM центрове, ако в тези центрове не работят учители, които наистина могат да си служат с технологиите и дигитализацията, която те им предоставят, това е една купчина пластмаса. От нея няма никакъв смисъл". 

Ние като общество имаме отговорност да държим на фокус истинските резултати от образованието и къде отива публичният ресурс. 

"Факт е, че заплащането на учителите действително е по-високо, отколкото беше преди 10 години, като в момента има свръхпредлагане на преподаватели. Не по всички предмети, разбира се, но по повечето има твърде много кандидати. Ние сме решили въпроса с количеството, но от тук нататък следва по-сложния въпрос с качеството. Тук са нужни промени. Университетите изостават. Много е малък броят на часовете, в които студентите прекарват, обучавайки реални ученици в реални училища. Изключително малко са базовите училища, където това може да се направи, много малко са базовите учители. Хората завършват и взимат диплома, като си представят някакви деца, които отдавна не съществуват, защото и материалите, по които те се подготвят, отдавна са морално остарели". 

Навлизането на изкуствения интелект и дигитализацията като цяло вече доведоха до колосална промяна в образованието, коментира гостенката. "Има много добри новини, като възможността диференцирано да се подхожда към всеки един ученик, да се съобразява материала с неговите възможности и постижения до момента, да се рутинизират много от дейностите, които се извършват в училище. Но изкуственият интелект е безсилен, когато няма естествен. Дигитализацията, техниката са чудесни неща, но могат да бъдат смислени оръжия само в ръцете на тези, които знаят как да си служат с тях. Ако учителите не знаят как да си служат с технологиите в класната стая, те не просто няма да ги използват, а за тях те ще се превръщат в източник на фрустрация". 

"Много ще се задълбочи поколенческата пропаст между учителите и техните ученици. Това е много сериозен проблем, за който ние просто си заравяме главата в пясъка и започваме да използваме една социалистическа риторика - няма дисциплина, няма интерес, няма мотивация. Много съжалявам, но дисциплината и мотивацията са двустранен процес, които не зависят просто от едни деца, които са "посети" там, в класната стая. Вниманието и уважението трябва да се заслужат и то всеки ден. То не ни се дава и не се полага по право на никого. За това виждам много скрити опасности в тази връзка и сме слепи за тях. Публичният дискурс в обществото не обръща никакво внимание на това". 

Фондация "Заедно в час" работи с цели училищни екипи, като всяка година се избират 25 училища, които да преминат през двугодишно обучение в области, които на тях са им трудни с цел да се подобри мотивацията и да се оптимизира учебния процес. Завърши вече третият випуск. Училищата минават през изключително сериозна селекция. Около 150 училища кандидатстват за тези 25 позиции. Искрено се надявам, че в едни по-спокойни и напредничави времена, да достигнат до всички хора в образователната система.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.