Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Около 90% от дигиталните компании са с огромен експортен потенциал

Саша Безуханова, основател на Move.bg, и Антон Ценов, основател на Start It Smart, Светът е бизнес, 04.11.2016

21:00 | 4 ноември 2016
Автор: Investor.bg
Саша Безуханова, основател на Move.bg, и Антон Ценов, основател на Start It Smart. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Саша Безуханова, основател на Move.bg, и Антон Ценов, основател на Start It Smart. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

32% от компаниите в дигиталния бизнес на възраст под 3 години са с устойчив позитивен паричен поток. 26% от тях имат свои регистрирани марки или патенти. Това каза основателят на Move.bg Саша Безуханова в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria по повод на резултатите от национално проучване сред малките и средни дигитални бизнеси InnovationShip Bulgaria Digital.

По думите ѝ всички компании работят по продукти, адресиращи световните пазари, най-големите от които са Европа и Америка. Едва 7% адресират азиатския пазар, посочи тя. 40% от компаниите имат опит с набирането на капитал, като 80% от тях смятат в следващите 18 месеца отново да пристъпят към увеличение на капитала. 

85-90% от дигиталните компании са с огромен потенциал за експорт, коментира и основателят на Start It Smart Антон Ценов. "Това са компании, които правят продукти и почти веднага ги реализират на външни пазари", подчерта още той. 

Според него дигиталните компании могат да бъдат подкрепени в областта на интернационалните мрежи и финансирането. "От самото начало дигиталните компании оперират на световния пазар, но нямат подходящи мрежи да го достигнат", посочи той. 

Проучването показва, че дигиталните предприемачи не разчитат на университетите и не ги считат като източник за набиране на своите екипи, коментира още Безуханова. 

Вижте повече във видеото: