Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Питър Рубен, KBC Банк: Оптимист съм за икономическите перспективи пред България

Питър Рубен, председател на УС и главен изпълнителен директор на KBC Банк и ОББ, "Светът е бизнес", 01.08.22

21:01 | 1 август 2022
Автор: Таня Жекова

През следващите шест месеца със сигурност ще има предизвикателства, но финансовия сектор и нашата група в частност са добре подготвени да ги посрещнат, а най-сериозните рискове за България засега не се материализират. Това коментира Питър Рубен, председател на УС и главен изпълнителен директор на KBC Банк и ОББ, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ясно е, че в икономически план в Европа и в България се върви към стагфлация - нисък или нулев растеж, комбиниран с висока инфлация. Въпреки това аз си оставам оптимист за следващите шест месеца. Ние сме ме добре капитализирани и готови да посрещнем предизвикателствата. Истинският риск за този пазар би бил голямо увеличение на безработицата, но засега няма такава перспектива на хоризонта“, смята Рубен.

Наскоро белгийската KBC Банк придоби активите на "Райфазенбанк" и с това се превръща в най-голямата финансова група в България. „KBC Group инвестира в България още от 2007г., като общата сума на инвестициите ни възлиза на 2.4 милиарда евро. България е основен приоритет за KBC - ние наистина вярваме в България като страна и като икономика и смятаме, че дългосрочните перспективи са добри“, казва той.

„Когато сливането бъде завършено, България ще бъде третият най-доходоносен пазар за групата“.

По негови думи подобно консолидиране на банките се случва в цяла Европа, като основния двигател за това е необходимостта от мащабни капитали за бъдещата дигитална трансформация на континента. При тези условия банките с повече активи са в по-изгодна позиция да посрещнат нуждите на инвеститорите.

Увеличаването на инфлацията доведе до край на отрицателните лихвени проценти и според Рубен това би трябвало да доведе до спад, особено в търсенето на недвижими имоти. Въпреки това в България това все още не се случва и цените остават високи, но гостът не смята, че това би довело до проблеми за финансовата система.

„Цените на недвижимите имоти наистина са се увеличили, но средните доходи също се се покачили значително. Аз не съм притеснен и не смятам, че ще има увеличение на лошите кредити, които не се обслужват. Единственият риск би бил рязко увеличаване на безработицата, но засега няма такива изгледи“, отбелязва той.

По отношение на политическия риск KBC Group редовно актуализира общия си рисков буфер в зависимост от промяната на обстановката, като включва и политическия риск в оценките си. Въпреки спекулациите в българската общественост относно влизането в еврозоната Рубен е категоричен, че „като финансова институция ние трябва да се съобразим с това, че има официално правителствено решение за влизане в еврозоната през 2024 г. и това означава, че трябва да подготвим системите и услугите си за това“.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.