Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бъдещето на европейските държави е невъзможно без ядрена енергетика

Станислав Георгиев, изп. секретар на Булатом, в „Светът е бизнес”, 05.07.2022

21:05 | 5 юли 2022
Обновен: 23:21 | 5 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Ядрената енергетика трябва да стане част от „Зелената сделка”, защото без нея бъдещето на европейските страни е невъзможно. В момента ядрената енергетика дава повече от 20% от енергията на Европа. В България най-късно към 2040-2045 година трябва да имаме построени и въведени в експлоатация 4000 мегавата инсталирани мощности, тоест 4 блока по 1000 MW.  Говорим за изграждане на двата блока в Белене и на два нови блока в Козлодуй. От гледна точка на ядреното гориво -  в България може да се развива ядрена енергетика без да се засилва българската енергийна зависимост от Русия. От гледна точка на технологията - това също е възможно, коментира Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Георгиев изрази надежда идеята ядрената енергетика да бъде включена в „Зелената сделка” да бъде приета в Европейския парламент. Франция, САЩ, Англия, Китай, както и Индия открито говорят за ренесанс на ядрената енергетика и започване на много амбициозни програми за строителство на нови мощности. Оттук идва опасността за малки страни като нас, които изчакват по една или друга причина - като напоследък причините са винаги политически, да вземат решение.

„Няма никакво съмнение, че оборудването в Белене е абсолютно използваемо. Друг е въпросът, че в момента в тази политическа обстановка, в която се намираме, контактите с основния проектант на блоковете в Белене са прекратени. Много е трудно да му се намери заместник ”.

По думите на събеседника оборудването е закупено на реална цена за времето си, а ако сега трябва да се закупи, цената би била най-малкото двойна.

„Изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” има смисъл, защото инвестициите, които са необходими за строителството на два блока, са по-ниски и е по-изгодно изграждането на два, а не само на един блок”.

Според Георгиев идеята за съвместна ядрена мощност с Гърция не е нова идея, като най-вероятно Гърция ще изкупува енергия от бъдещите блокове.

Що се отнася до идеята за малки модулни реактори събеседникът посочи, че тя е дошла от САЩ, макар опити в това направление да е имало много отдавна в Русия. Реалността в момента е, че такива съоръжения не са реализирани - нито от проектна гледна точка, а още повече като строителство и въвеждане в експлоатация. Темата е много експлоатирана, включително и от европейската общност. Съвсем наскоро Румъния подписа споразумение със Съединените щати, че ще бъде център за развитието на тази технология в Европа. Според Георгиев първите такива съоръжения в света ще се появят към 2035 година и сега да се говори, че това е бъдещето, е много рано.

„Бъдещето на енергетиката в света и в България е микс между ядрена енергетика и ВЕИ. Рано или късно ще трябва да се откажем от въглищата по най-различни причини”, посочи събеседникът.

„България е единствената страна на Балканския полуостров, която в момента предлага ел.енергия за износ”, допълни Георгиев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.