Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Китай избра България за създаването на свободна търговска зона в рамките на ЦИЕ

Васил Гелев от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и ЦИЕ и Нелсън Уонг, директор на ACN Worldwide Corporation, в Светът е бизнес, 18.10.2016

21:04 | 18 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Васил Гелев от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и ЦИЕ (вдясно) и Нелсън Уонг, директор на ACN Worldwide Corporation (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Гелев от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и ЦИЕ (вдясно) и Нелсън Уонг, директор на ACN Worldwide Corporation (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 си поставяме за цел да разширим обсега и възможностите за навлизане на продукти от ЦИЕ  в Китай, както и привличането на инвестиции от Китай в региона. Това заяви изпълнителният директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на земеделието между Китай и ЦИЕ Васил Гелев в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Китай избра България за създаването на първата свободна търговска зона в рамките на ЦИЕ. По думите на Нелсън Уонг, директор на ACN Worldwide Corporation, причината за това е географската близост на страната с Азия и фактът, че е позиционирана много добре на картата. 

Гелев уточни, че центърът представлява всички 17 държави, които се включват в инициативата. По думите му основната му цел е да насърчи сътрудничеството между тях и Китай в областта на земеделието не само на равнище министерства, а и между отделните бизнес обекти. 

Той уточни, че при отварянето на двата български павилиона в Китай най-голям интерес е имало към традиционните мед, вино и козметични продукти на основата на етерични масла. По думите на Гелев това е много голяма крачка, защото свободните търговски зони в Китай са посещавани от над 300 вносители и дистрибутори ежедневно.  

Китайските потребители все още нямат доверие в бранда България като производител, заяви Уонг. Според него той трябва много внимателно да се промотира и страната разполага с продукти с много добро качество. По думите му с концепцията за 17 държави в асоциацията се решава въпросът с избора и количеството предвид мащаба на китайския пазар, който не би могъл да бъде задоволен само от една страна. 

Вижте целия разговор във видеото: