Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще има позитивен ефект върху българските потребители

Красен Станчев, председател на Съвета на ИПИ, Светът е бизнес, 18.10.2016

20:48 | 18 октомври 2016
Автор: Investor.bg
Красен Станчев, председател на Съвета на ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красен Станчев, председател на Съвета на ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За българските производители, машиностроители, канадските инвеститори в България и за българските износители на селскостопанска продукция търговското споразумение между ЕС и Канада е много по-изгодно, отколкото средно за ЕС. Това коментира председателят на Съвета на ИПИ Красен Станчев в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му търговското споразумение между ЕС и Канада премахва почти всички мита, което е много изгодно за ЕС, тъй като вносът на суровини и донякъде на селскостопанска продукция ще поддържа относително ниски цени в някои отрасли в съюза. За българския търговски обмен с Канада не може да има никакви вредни последици, тъй като той заема много малък процент, обясни икономистът. 

Тенденцията е за превръщане на световната търговия в електронна. Подписването на блокови споразумения забавя нейната либерализация, коментира още Станчев. "Колкото повече има протести срещу подобни споразумения, толкова повече има стимули за либерализация чрез използването на съвременните технологии. Колкото повече се увеличават тези пречки, толкова повече поевтинява създаването на интернет платформи за търговия", каза той. Интернет платформите са едно от решенията за увеличаване на оборотите на търговия с Китай, посочи икономистът. 

Вижте повече във видеото: