Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Реши ли проблемите в туризма високият ръст

Румен Драганов и Димитър Попов в Светът е бизнес, 07.10.2016

22:00 | 7 октомври 2016
Обновен: 23:41 | 7 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: freeimages.com
Снимка: freeimages.com

Имахме най-силното лято от 1992 насам. 2016 става една година, по която ние ще се сравняваме за предходни и бъдещи периоди. От юли месец насам има абсолютно засилване на всички числа, както като брой туристи, така и в приходната част. Това каза Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Приключваме с над 5,1 млн. чуждестранни туристи към края на месец септември. Само за лятото има и 5,7 млн. българи, които също са почивали в България. За пръв път надхвърляме общо 10,5 млн. пътувания. Имахме много интензивен сезон. Същия е интереса и за другата година. Повтаряме натоварването от 2016", каза Драганов.

Нужна е "една синергия от националната, имиджовата реклама на България, като целогодишна дестинация за всякакъв вид туризъм", и рекламата, която туроператорът си е бюджетирал за собствените си продукти, каза от своя страна Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори. 

"Основните части от бюджетите за реклама на големите световни туроператори се изразходват през месеците ноември, декември, януари и февруари. Това са най-активните месеци,когато хората решават къде да прекарат лятната почивка. Нашите се сещат, че ще правим реклама април, когато всичко е завършило", каза още Попов.

"Ние въобще не можем да кажем, че туристите, които идват в България идват на база на рекламата, извършвана от Министерството на туризма", допълни Драганов. "Ако то не похарчи и един цент за реклама, ние догодина ще имаме отново над 8 млн. туристи". По думите му "тази година ни чака много силен зимен сезон".

Вижте целия коментар: