Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има голямо противопоставяне между Изток и Запад в ЕС заради мерките за климата

Петър Витанов, евродепутат, член на комисията по транспорт и туризъм, в "Светът е бизнес", 11.02.2022

21:12 | 11 февруари 2022
Обновен: 22:37 | 11 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Зеленият пакт е нещо не по-маловажно от Индустриалната революция от XVIII и XIX. Ще бъде огромна икономическа трансформация. Тя е неизбежна. Това каза Петър Витанов, евродепутат, член на комисията по транспорт и туризъм, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Климатичните изменения са такива, че трябва да се случи, за да имаме планета, където да живеем. Въпросът е, че освен възможности, тя крие и рискове. Рискът е бедните да я платят и да станат още по-бедни и вторият риск е европейската икономика да загуби своята конкурентоспособност".

"Икономиката не просто трябва да се възстанови от ковид. Тя трябва да бъде различна, трябва да има придадена стойност, трябва да бъде свързана с иновации, да бъде свързана с кръговост". 

Даваме си сметка, че човешката дейност предизвиква огромна част от климатичните изменения и, че трябва да се направи нещо. Въпросът е как ще се прави и на каква цена, защото тази сделка, и да не ни харесва, не можем да я спрем, каза гостът. 

Относно въвеждането на Механизма за въглеродна корекция на границите гостът каза, че целта е "да се създадат такива механизми, които да съхранят европейската конкурентоспособност".

Например, имаме завод за торове в България, но и завод за торове в Турция. Те са в пряка конкуренция и с много високите екологични стандарти в ЕС, българската продукция ще бъде доста по-скъпа и съответно по-неконкурентоспособна спрямо Турция. Затова при внос на продукти, произведени извън ЕС, търговецът трябва да заплаща по-високи такси, за да се запази конкурентоспособността на европейската продукция, обясни събеседникът.  "Целта е да няма теч на икономика в трети страни. Напротив - да се съхранят производствата в ЕС". 

Има ред въпроси, които се поставят от гледна точка на контрола, второ - дали само износът трябва да бъде облаган, трето - кой ще получава средствата от този допълнителен данък и т.н. Тепърва въпросите ще се решават, подчерта Витанов. 

"Когато говорим за климатични изменения в контекста на Зелената сделка, те засягат всички сектори на икономиката". 

Българските депутати се опитват да съгласуват своите политики със съответните министерства и да формират единна позиция, защото "интересът на България" по отношение на Зелената сделка е един и "всичките 17 български депутати" мислят еднакво, каза евродепутатът. 

"Има голямо противопоставяне между Източната и Западната част на Европа. Една част от западноевропейските държави са приели такъв тип мерки за ограничаване на въздействието на климата. Въвеждането на такива мерки на общоевропейско ниво ще облекчи техните бюджети, но това може да донесе допълнителен дисбаланс, неравенство и бедност и допълнително разграничаване между Изтока и Запада".

"Големите предизвикателства са да защитим първо интереса на региона и второ интереса на България, защото той съвпада. Трето - да направим така, че наистина тези, които замърсяват да плащат. Четвърто - да има достатъчно социални стълбове, които да компенсират обедняването", категоричен бе Витанов. 

Какво предстои за авиацията - авиационни компании и цена на превоза

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.