Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Асенов: Войната на САЩ в Ирак беше грешка

Светът е бизнес, 15.02.2016

21:46 | 15 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Асен Асенов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Асен Асенов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Границите на България трябва да бъдат добре затворени, защото страната може да се окаже изкупителна жертва. Това коментира Асен Асенов, д-р по икономика в Американския университет, Вашингтон в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод евентуално отхвърляне от България на предложението на Вишеградската четворка.

Д-р Асенов коментира още надпреварата в президентските избори в САЩ. Ако президентските избори бъдат спечелени от кандидат на републиканците, това би означавало, че ще видим намаляване на данъците с различен процент и запазване на минималната работна заплата (МРЗ). Ако бъдат спечелени от кандидат на лагера на демократите обаче, ще видим увеличаване на МРЗ и повишаване на държавните разходи за стимулиране на икономиката.

Външнополитическите теми не присъстват широко в президентските дебати, посочи още Асенов. От Хилъри Клинтън може да се очаква продължаване на сегашната политика. Бърни Сандърс е отворен към по-голямо сътрудничество, но е съсредоточен върху вътрешната политика. Доланд Тръмп заяви, че ще седне веднага на масата с Путин, за да си поделят задачите в Близкия изток. Що се касае до Тед Круз, той е доста по-радикален по отношение на външната политика, посочи преподавателят.

Доста от кандидатите в президентските избори смятат, че войната на САЩ в Ирак беше грешка, подчерта още д-р Асенов. По някои изчисления разходите възлизат на $1-2 трлн.  

Вижте повече във видеото: