Пазарът е наситен и плитък

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 31.08.2016

21:31 | 31 август 2016
Автор: Кирил Петков
Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента средата е много сложна за фондовете за инвестиране. Дори и фондове, които са с топ-резултати, се изправят пред проблеми в много сложната среда на отрицателна доходност. Това каза анализаторът Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„Говорим за фондове, които правят доходност в размер на 275% в рамките на три години. До сега те са успявали да пренасочат капиталите си от пазарите с отрицателна доходност, от Европа и Япония, към Индия. Пренасочвали са се в нишови сегменти, като акции на компании с малка капитализация, с много сериозен ценови потенциал за растеж. Сега, заради наливането на пари, тези акции им се струват много скъпи“.

По думите на Илиев взаимните фондове във Великобритания, например, „се чудят как да спрат изтегляния и разпродажби на техните дялове и трябва да продават активи, за да върнат парите на инвеститорите си“. При инвестиционните фондове, обаче, се наблюдава обратната тенденция:

„Този фонд, за който говорим, ограничава двойно възможностите за влизане в него. Мениджърите на активи в тези фондове не виждат къде да инвестират. Опасяват се, че в такава макросреда, където  в развитите икономики се дават ниски лихви, капиталите се подгонват в търсене на доходност и се стига до една ситуация, може би, на балонизиране“.

Какви са следите на горещите пари към момента? Защо парите заобикалят Китай? Защо пазарът е „наситен и плитък“?

Вижте целия коментар: