Пенсионните дружества ще могат да инвестират в IPO?

Камен Колчев в Investbook, 30.08.2016

22:21 | 30 август 2016
Автор: Кирил Петков
Камен Колчев, главен изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Камен Колчев, главен изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важната промяна в предложенията за Кодекса за социално осигуряване е, че след 8-10 години напъни, на пенсионните дружества ще се позволи да инвестират в IPO, защото до момента те нямаха това право. Това каза главният изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг Камен Колчев в предаването Investbook Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Той коментира промените в Кодекса за социално осигуряване, които до 7 септември са в период на обществено обсъждане.

“Не виждам никакъв риск пенсионните фондове да запишат акции при IPO, защото ако то не се осъществи, парите се връщат. Това ще се отрази положително на първичните предлагания, които предстои да се реализират“.

Това е една промяна, която води до допълнително регулиране и намаляване на риска за частта от бизнеса на инвестиционните фондове, касаеща инвестицията в имоти.

По думите на Колчев предстоящите промени изглеждат съгласувани с пенсионните фондове, защото ги няма „острите възражения, каквито видяхме в началото на годината, когато се появи предишната версия на тези промени“. „Точно трябва да се прави законодателство - съвместно с гилдията, която касае и тези, които ще изпълняват това законодателство“, каза гостът.

„Промените са в няколко посоки. Имотният пазар е засегнат дотолкова, доколкото ако тези промени бъдат приети, пенсионните фондове ще бъдат принудени да продадат инвестиционните си имоти, но им е даден достатъчно дълъг срок – 10 години. Освен това им се увеличават лимитите на инвестициите чрез специални фондове за имоти, което на практика неутрализира тези минуси“.

Целия разговор може да видите във видеото: