Има ли бъдеще проектът за изграждане на газов хъб Балкан

Енергийният експерт Атанас Георгиев в предаването Investbook, 26.05.2016

22:20 | 26 май 2016
Автор: Investor.bg
енергийният експерт Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
енергийният експерт Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия потвърди своята подкрепа за изграждането на газов хъб „Балкан“ на територията на България. През последната година България и ЕК работят за ускоряване на проектите за свързване със съседните системи – интерконектора с Гърция, връзката със Сърбия, очаква се скоро и завършване на румънския интерконектор. Това каза енергийният експерт Атанас Георгиев в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria по повод срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете в Министерски съвет. 

По думите му пречките пред самите интерконектори могат да бъдат технически, а не финансови. Интерконекторите обаче са с малък капацитет, припомни още експертът. "Това, което е заложено до момента като сигурни проекти не може да покрие докрай нашата амбиция да сме газов хъб. За да се изпълни тази амбиция, трябва да има по-големи проекти, носещи по-големи количества природен газ, най-вече по южния газов коридор".

Оттук нататък трябва да се използва максимално геополитическото положение на страната и да се привлекат различни производители на газ, които да подкрепят изграждането на инфраструктура през България за захранване на регионалния пазар, заяви Георгиев. 

Вижте целия коментар във видеото: