Решението на Фед даде тласък на пазара на акции и суровини

Пазарен коментар на Сю Кийнан, 17.03.2016

20:56 | 17 март 2016
Автор: Investor.bg
Сю Кийнан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сю Кийнан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Фед намери отражение в повишението на цените на суровините и даде тласък на пазара на акции. Петролът се покачи над $40 за барел за първи път от три месеца. Това каза Сю Кийнан от Bloomberg в Ню Йорк в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Индексът Dow Jones Industrial Average изтри загубите, натрупани през 2016, след като Caterpillar Inc. се повиши дори и след като намали прогнозата си за първото тримесечие. FedEx Corp. скочи с почти 11 %, след като ревизира в посока нагоре прогнозата си за годишните печалби. Акциите на компаниите в сектора на здравеопазването записаха понижение за четвърта поредна сесия, което е най-дългата им поредица от януари насам.

Както каза Джон Килдъф от Again Capital, това повишение е силно и основният катализатор за него е връщането на лесните пари. То е знак, че всички централни банки ще продължат със стимулите. Дейстията на Фед подкрепиха пазара на акции и суровини, но оказаха натиск върху долара.

Умереното изказване на Джанет Йелън отново разпали възстановяването при суровините, което тласна в посока нагоре всички активи от златото и медта до минодобивните компании, включително Anglo American и Glencore Plc.

Вижте целия коментар във видеото: