Бъдещето на колекторския бизнес в Европа

Андреас Бюкер, директор за Европа на FENCA, Investbook, 28.09.2017

21:14 | 28 септември 2017
Автор: Кирил Петков
Андреас Бюкер, директор за Европа на FENCA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андреас Бюкер, директор за Европа на FENCA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от законодателната рамка, регулираща колекторския бизнес в Европа идва от Брюксел и това, което се опитваме да правим във Федерацията на Европейските колекторски асоциации (FENCA), е да разберем интересите на нашите членове и да ги комуникираме в Брюксел. Това каза Андреас Бюкер, директор за Европа на FENCA, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Една от главните теми, които се обсъждат на ежегодния конгрес на FENCA, която тази година се провежда в София между 27 и 29 септември, е законодателството, свързано с личните данни, каза Бюкер. 

Един от основните проблеми на бранша, сподели гостът, е, че на европейско, единно ниво, няма регулация на бранша, а регулация съществува само на национално ниво. 

"23 са асоциациите от европейските страни, които членуват във FENCA, като 21 са от ЕС. 75% от пазара на събиране на дълг в Европа е представен в асоциацията. Ежегодно имаме над 300 000 случая на събиране на дълг". 

Колекторският пазар има доста голяма консолидация на европейския пазар, каза още гостът. "Това, което очакваме в бъдеще, е да се създадат връзките между колекторските услуги и финтех сектора".