Коучингът и двигателите на личностна и корпоративна промяна

Драгомира Шулева и Стойне Василев в Investbook, 29.05.2017

21:01 | 29 май 2017
Автор: Кирил Петков
Драгомира Шулева и Стойне Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Драгомира Шулева и Стойне Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България вече има цяла армия от бизнес-коучове и бизнесът ги разпознава, като свои партньори. Това коментира Драгомира Шулева, консултант по човешки ресурси и коуч, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.  

Важно е професията на коуча да съществува, защото живеем в един глобален свят. Има все повече информация и трябва тя да се пречупи и тя да може да се използва за целите на бизнеса. За това е важно да има набор от инструменти, каквито представлява коучинга, каза от своя страна финансовият коуч Стойне Василев. 

"Коучовете в България или идват от бизнеса или са много близо до бизнеса, за да познават неговите проблеми. У нас бизнес-коучингът работи повече от 10 години на този принцип и като цяло коучингът в България е по-скоро свързан с бизнеса, отколкото с личностното развитие - т.нар. лайф коучинг", допълни Шулева.

"Разликата между коучинга и консултирането е в това, че при консултирането се предлага набор от бизнес модели и решения, които се счита, че работят навсякъде по света. Реално това не е така. Въпреки че България не е уникална страна, все пак има методи и техники, които са специфични за бизнес средата. За това е хубаво да има такъв инструмент като коучинга, а той казва, че всеки крие отговорите в себе си. Всеки човек знае най-добре какво е най-подходящото решеине за себе си и за бизнеса, който управлява", подчерта Василев.

"Коучингът влезе с абсолютната необходимост решенията да бъдат строго индивидуални и да може съответният човек да изследва своя опит и възможности и от там да формулира решение, валидно само за него", каза Шулева.

Интервюто е в рамките на кампанията на Bloomberg TV Bulgaria "Талантите в бизнеса". Повече може да намерите тук!

Дава ли коучингът готови решения? Как да изберем правилния коуч? Трябва ли, за да искаш да практикуваш коучинг, да си опитал от "сладостта му" и да си видял как хората постигат резултати?

Вижте повече: