Виненият маркетинг - шансът да се върнем на международните пазари

Яна Петкова, винен консултант, Investbook, 01.05.2017

20:37 | 1 май 2017
Автор: Севделина Илиева
Яна Петкова, винен консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Яна Петкова, винен консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента българското вино има невероятния шанс да се завърне на международните пазари, защото светът е изморен от общите за страните сортове като Каберне, Совиньон и Мерло и търси локални сортове. Българската винарска индустрия е във възход. Това обяви виненият експерт Яна Петкова в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Петкова е експерт в областта на винения маркетинг - една непозната, но важна за сектора професия. "Виненият маркетинг е този, който подкрепя адекватния възход на виното в България и извън нея, той би могъл да се занимава с търговия, чист маркетинг, образование. Бавно ще формира и една винена култура, тъй като образованият потребител е този, който бута напред качеството на виното", подчерта тя. 

Според Петкова има голям потенциал за развитие на вътрешното търсене. Освен това добър пазар могат да бъдат Скандинавските страни, както и САЩ, но тъй като добрите български изби са с малък обем, често не можем да отговорим в пълна степен на търсенето от САЩ. 

Вижте целия разговор във видеото: