Европа не на две, а на четири скорости

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, Investbook, 01.03.2017

20:30 | 1 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Актуалните предизвикателства пред европейската икономика коментира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Как се променят през последните години икономическите устои на западната икономика? „В развития свят все повече и повече сме свидетели на завой към икономика, базирана на услугите, и съответно прехвърляне на индустриалното производство към държави от Третия свят. Съвършено нормално е да наблюдаваме спад в дела на индустрията. Много е вероятно инвестиции в тази сфера да представляват по-скоро загубени или непохарчени по най-добрия начин пари, тъй като индустриалното производство в развития свят е много по-скъпо. Освен ако не говорим за много механизирано и роботизирано производство, но това пък от своя страна няма да внесе елемента на човешка намеса, като няма да има социален ефект“, каза Николов.

„Разделението на Изток и на Запад (в европейски мащаб – бел.ред.) е прекалено на едро. Доколкото се говори за Европа на 2 скорости, аз по-скоро бих говорил за Европа на 4 или на 5 скорости. Има много ясно обособени зони – от една страна Източна и Западна Европа, но също така Северна и Южна, които следват собствени тенденции. Докато в повечето западни държави, с изключение на Ирландия и Люксембург, има много бавен, но стабилен растеж, то в Източна Европа наблюдаваме много по-“избухващи“ икономики“, отчете икономистът.

„Южна Европа е в изключителна стагнация. В страни като Италия и Гърция наблюдаваме изключително изравняване на спадове и пикове в икономическото развитие, благодарение на което за 15-20 години има растеж от едва 15-20%“, добави гостът в студиото.

Вижте повече във видеото: