Перспективите за развитие пред богатата ниша на системите за управление на бизнеса

Наталия Футекова, управляващ партньор в ERP.BG, Investbook, 07.02.2017

20:30 | 7 февруари 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Какви са тенденциите в една от най-„горещите“ тенденции в света на високите технологии – системите за управление на бизнеса или т.нар. ERP системи коментира в студиото на предаването Investbook с водещ Велко Каменов управляващият партньор в ERP.BG Наталия Футекова.

„През последните години има бум на технологиите. Пазарът все повече се отваря към IT решенията, защото чрез тях наистина се оптимизира бизнеса, спестяват се разходи и като цяло компаниите стават доста по-конкурентноспособни. През последните години се развенча митът, че ERP системите са създадени само за големи корпорации. Системите са доста по-достъпни за малките компании. Определено има бум на подобни софтуерни решения на нашият пазар през последните 2-3 години“, обобщава Футекова.

ERP системите се използват масово в производствения сектор, като вече са рядкост компаниите в сферата, които да не прилагат подобни софтуерни решения в практиката си, отчита още тя.

Основният проблем, стоящ пред индустрията, е недостигът на кадри, както и на неразбирането от страна на мениджмънта на редица компании на необходимостта от използването на „облачните“ технологии. „Много от мениджърите се притесняват от това, че данните им ще бъдат качени в облака. Ще се опитаме да направим образователни ивенти, насочени към бизнеса, експертите трябва да говорят за това, за да могат бизнесмените да могат да бъдат по-подготвени по темата“, представя плановете си тя.

Подробен коментар по темата за прилагането на ERP технологиите в бизнеса, нововъведенията в сферата, както и какви са перспективите на сътрудничество пред сектора с държавните и частните образователни институции очаквайте във видеото.

Вижте повече във видеото: