Изтичането на мозъци от България - има ли път обратно

Ангел Игнатов и Явор Гочев в Investbook, 16.01.2017

20:45 | 16 януари 2017
Автор: к
Явор Гочев (вляво) и Ангел Игнатов (вдясно), Български кариерен форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Гочев (вляво) и Ангел Игнатов (вдясно), Български кариерен форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние се борим с изтичането на мозъци. Хората да не си мислят, че единствената възможност е еднопосочен билет за чужбина. Това казаха Ангел Игнатов и Явор Гочев, организатори на Български кариерен форум за студенти, обучаващи се в чужбина, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

Когато веднъж заминеш да учиш извън България, колкото и да се опитваш да следиш и да научаваш новини как се развиват нещата в родината, губиш контактите си и е малко трудно да се върнеш, за да правиш кариера в България.

"Студентите, които учат извън България и посещават Българските кариерни форуми, или идват с желанието да се върнат в България и да приложат познанията, които са придобили в чужбина, за да бъдат полезни в родината си, или не са запознати с възможностите, които могат да се разкрият за тях като кариерно развитие в България и са удивени и приятно изненадани от това, което научават от компаниите, представени на форумите". 

Засилва се интересът от страна на компаниите, които искат да се представят на българските кариерни форуми, защото бизнесът осъзнава, че студентите, получили образование в чужбина са по-адаптивни и по презумпция владеят чудесно поне един чужд език.

"Организираме кариерни форуми в Лондон и Франкфурт, като тази година ще бъде пета поредна. Събитието в Лондон ще се случи на 11 март в българското посолство, а във Франкфурт - месец по-късно - на 22 април".

Как се заражда идеята за създаването на български кариерни форуми? Какво трябва да се направи в България, за да се стимулират младите хора да се връщат в родината си след завършване на образованието си? Каква част от хората, посещавали българските кариерни форуми успяват да стартират кариерата си в България или да стажуват в страната ни? Как ще се отрази на студентите от чужбина след Brexit? 

Вижте целия коментар: