Как да постигнем устойчиво развитие на градовете

Инж. Снежана Семова и арх. Иван Иванов в Investbook, 30.09.2016

21:59 | 30 септември 2016
Автор: Investor.bg
Инж. Снежана Семова и арх. Иван Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Снежана Семова и арх. Иван Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да бъде успешен проектът за саниране и повишаване на енергийната ефективност на наличните блокове в България, самата община трябва да има добре подготвени технически кадри, тъй като те трябва да съблюдават не само тръжните процедури, но след това и реализацията. Това каза управителят на „Сен Гобен констракшън продъктс България“ инж. Снежана Семова в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя обясни, че общините са потърсили експертизата на съответните компании в тази посока. "Направили сме няколко срещи, обучавали сме техните екипи. Не случайно, преди да стартира самият процес, заедно сме правили срещи със собствениците в съответните блокове", отбеляза инж. Семова. По думите ѝ едно добро сътрудничество между бизнеса и местната власт ще бъде ключът към реализирането на този проект, който се очаква да приключи през 2018. В момента има 3000 блока в процес на саниране, допълни още инженерът. 

Националната политика за устойчиво развитие на градовете и околната среда е недостатъчна. В Германия например има безлихвени кредити, но никъде няма 100% финансиране от страна на държавата, както е в България, коментира от своя страна управителят на ДИДПРОЕКТ арх. Иван Иванов. Той обърна внимание също така, че не се правят тестове и оценки дали санираните сгради функционират като енергийно ефективни. 

По думите му един от начините за постигането на устойчиво развитие на градовете е чрез икономия на енергия – не само в жилищните, но също така и в офис сградите. "Изкопаемите горива се изчерпват, така че освен да се обърне към икономия на енергия или използването на такава от ВЕИ източници, нямаме друг избор. Това е бъдещето", каза той. 

Вижте повече във видеото: