В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Никой, дори елитът не иска да погледне в очите дълбоката криза в обществото

Мартин Заимов, финансист, в ефира на предаването “В развитие”, 15.09.2021

16:00 | 15 септември 2021
Обновен: 15:01 | 20 септември 2021
Автор: Антон Груев
Никой, дори елитът не иска да погледне в очите дълбоката криза в обществото

Най-лесният начин да се определят границите на едно понятие е етимологията на думата. “Елит” има латински корени и на български би могла да се преведе като “избрани”. Това, което дефиницията не ни казва, е кой точно избира тези “избрани”. Това заяви Мартин Заимов, финансис, в ефира на предаването “В развитие”, с водещ Делян Петришки

“Изборът сам по себе си е равнороден, когато хората избират. Има обаче и възможността изборът да бъде съдбовен или божествен.” 

Мартин Заимов сподели, че не е съгласен със становището, че връзките в нашето общество се разпадат. Той по-скоро смята, че в момента има изключително много връзки, което позволява обществото да стане хоризонтално - “днес всеки знае всичко и има достъп до всичко”. Това, смята Заимов, е причината да се проваля образователната система, защото учениците знаят много повече от учителите.

“Това, което ние видяхме преди 10 години като финансова криза, което в момента виждаме като здравна криза и всякакъв друг вид подобна ситуация, това е в резултат на еволюцията на човечеството през последните 50 години. Става дума за 70-те години на миналия век, когато златният стандарт се сменя, стабилността се загубва и възстановяването от войната също.” 

Финансистът е на мнение, че в България има елит. Той посочи, че дори инфлуенсърите в социалните мрежи са някакъв вид елит, защото много са избрали да следват тях и да консумират тяхното съдържание. Мартин Заимов добави и че сегашното Народно събрание, което по принцип се смята за политически елит, е много по-представително и върши много по-добра работа отколкото 44-ото. Причината за това е, че то е резултат от реален избор на гражданите, независимо дали избирателната активност е била ниска, докато 44-ото Народно събрание е било избрано много по-нечестно. 

“Причината тези хора да не са харесвани е, че имат много тежката задача да поправят всички прегрешения, които са натрупани последните 10 години, а аз бих казал и още от комунистическо време.”

Мартин Заимов е категоричен, че нито елитите са разбити в съвременното общество, нито самото то е по-някакъв начин счупено. Той съветва, че трябва да “сменим оптиката” и да погледнем нещата от друга гледна точка. А тази гледна точка е, че се намираме в изключително дълбока криза, която никой не иска да погледне в очите. Въпреки това, той потвърди думите си от по-старо изказване, в което заявява, че голяма част от тези, които наричаме елит, нямат капацитета да поемат тази отговорност.  

Заключението на Заимов беше, че българите в момента се ориентират в световните събития. Ние имаме много голяш шанс да заемем изгодна за нашата държава позиция, но преди всичко, казва Заимов, трябва да оправим проблема си с медиите, защото без тяхното правилно функциониране няма как да се създаде мислещо общество, което да избере качествен елит.

Вижте повече във видеото.