В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не трябва да се обвиняват пазарите за високите цени на електроенергия

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие“, 25.08.2021 г.

15:24 | 25 август 2021
Обновен: 15:47 | 25 август 2021
Автор: Даниел Николов

Обединението на българския енергийния пазар с Гърция не може да се обвинява за високите цени на електроенергията в страната. Пазарите в момента са сравнително стабилни на високи нива, като се наблюдава голяма волатилност при природния газ. Това заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

"Има сериозен обмен и изход на енергия от България към Гърция, но този обмен е двупосочен", каза Кискинов.

Преди обединението цените са били 1.5 евро под тези в Румъния, а след това - 1.6. евро над нивата в Румъния, добави той.

"В случая не говорим за два лева разлика, а за 20-40 лв. Получаването на такива огромни разлики е проблемът на работодателите, индустрията и на пазара. Разлики от 2 евро между два пазара имат значене за маржовете на търговците, които търгуват на границите. От гледна точка на икономиката разликите са абсолютно несъществени."

Кискинов даде за пример как на 24 август от 600 мегавата капацитет с Гърция между 01:00 и 06:00 часа сутринта той е бил зает от 300 до 500 мегавата.

"От 07:00 часа започва внос на енергия от Гърция, след това от 12:00 часа започва износ към Гърция, който постепенно нараства и заема пълния капацитет към 20:00 часа до 24:00 часа.

Ако цената в България е била 116 евро в 11:00 часа, в Гърция е била 140 евро. Абсолютно нормално е тази енергия да се изнесе към по-скъпия пазар. В същия час цената на пазара в Румъния е на близки стойности - енергията към Гърция излиза на почти регионални нива."

Има празнини в капацитета, а вносът от Гърция се получава, когато там има много енергия от соларни и вятърни централи на по-ниски цени - това сваля и цената в България, допълни Кискинов.

"Ако я нямаше тази свързаност, нямаше да ползваме по-евтината енергия от Гърция."

Не трябва да се обвиняват пазарите и отделните пазарни участници за високите цени на електроенергията. "Трябва да се гледа общата картина и свързаността между пазарите - когато има евтина енергия някъде, тя трябва да е достъпна до по-скъпите пазари", каза Кискинов.

Имаме задължение да свържем пазарите, напомни той. На 20 септември предстои тестване на връзката с Румъния, която трябва да започне работа до един месец след това. "Кой ще обвиним за цените тогава?"

Пазарът на електроенергия вече не е толкова нервен и е сравнително спокоен на високите си нива в момента. Цените са между 95 - 120 евро за базова енергия и 100 - 135 евро за пикова в Унгария и Румъния.  

"Същите тенденции са и на нашата борса, но тя отчита една идея по-ниски нива - 180 - 192 лв. в последната седмица до около 200 - 215 лв. за базова енергия тази седмица и около 215 - 230 лв. за пикова енергия", съобщи Кискинов.

Има изключителна нервност на пазара за природен газ, която се дължи отчасти и на грешното пускане на графици за резервирани количества за "Северен поток 2" на платформите в Германия, което свали цената с 10% в рамките на дена.

Цената започна да се колебае след срещата между германския канцлер Ангела Меркел и президента на Русия Владимир Путин, коментира Кискинов, и сега е около 43 евро.

"Тази нервност има ефект и на пазара на електрическа енергия, а като добавим и движението на цените на въглеродните емисии от 57 евро до 53 евро и сега отново на 56 евро - наблюдаваме една регионала нервност."

На българския пазар - въпреки свързаността му с Гърция и свободния капацитет с Рунъния, където цените са около 125 евро Mwh - се реализират цени под регионалните на нива от 230 лв. Това се дължи на спешните мерки и включването на ТЕЦ "Марица Изток 2", смята Кискинов.

"Спешните мерки бяха абсолютно погрешни", каза той. "Изсипаха огромно количесто на пазара за двустранни договори и захраниха регионалните търгови на ниски цени. Там се купиха много малки количества енергия от български търговци. Ефектът беще нулев."  

След това количествата са били пренасочени към пазара "Ден напред", където с по-ниските цени е бил получен желаният ефект, допълни Кискинов. 

От 1 октомври всички търговци на природен газ ще трябва да действат съгласно издадена лицензия от КЕВР. Основните пазарни участници са подали заявления - подадени са 24 заявления, като се очаква разрешенията да бъдат издадени до края на септември, каза Кискинов.

Повече за влиянията на енергийния пазар, цените на газа и електроенергията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.