В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Все още европейската икономика не се управлява от Брюксел

Даниел Грос, почетен член на Центъра за европейски политически изследвания, “В развитие”, 18.08.2021

15:30 | 18 август 2021
Обновен: 15:31 | 18 август 2021
Автор: Александра Попова

Миналата година по време на пандемията европейската икономика беше спасена отчасти от Европейската комисия, а не само на национално ниво. Следващото поколение проекти, от които ще има полза и България, ще бъдат много важна стъпка в посока на една обща гаранция срещу бъдещи шокове. Не мисля, че сме стигнали момента, в който европейската икономика се управлява от Брюксел. Това коментира Даниел Грос, почетен член на Центъра за европейски политически изследвания, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Смятам, че еврозоната конкретно е в добра форма. Възстановяването започна малко по-късно, отколкото в САЩ, но в момента е много стабилно - особено в индустрията. Щом икономиката и секторът на услугите бъдат освободени от ограниченията, еврорпейската икономика ще тръгне с пълна пара, добави още Даниел Грос.

От думите на госта стана ясно, че можем да очакваме по-бързо връщане към предишните нива на икономиката, тъй като този път ситуацията беше много различна в сравнение с финансовата криза преди години. За разлика от преди финансовият сектор е в добра форма. Предприятията нямат прекалено много задължения и щом се възстанови търсенето, трябва да очакваме силно икономическо възстановяване.

"Секторът на услугите изостава във възстановяването, което не е изненада, тъй като в много региони има ограничения за посещаване на ресторанти и на други места. Това обаче е регулирано от пазара – хората, които не могат да си намерят работа в сектора на услуги, се насочват към други. Един такъв е индустрията, където възстановяването е много силно".

Друга тема от разговора бе свързана с устойчивостта на потенциала за растеж.

"Този път растежът ще бъде устойчивив, тъй като не се води от дефицитите на държавите и няма дисбалнс в основата му. Ако глобалният растеж продължи, хората ще нуждаят от повече стоки и ще искат да търгуват повече".

Гостът изрази мнението, че на средно ниво в европейските икономики няма опасност от политически риск.

Предстоят избори в Германия, но разликите в основните партии са пренебрежими. В големите европейски икономики не очаквам политически риск. Разбира се, има малки държави като България, където има такъв, но не смятам, че той е толкова сериозен, че би могъл да дерайлира Европа, каза той.

Даниел Грос е на мнение, че след една година недостигът ще бъде преодолян и растежът в Европа ще продължи.

"Европейската икономика може да избегне негативния ефект от оскъдиците. Този недостиг се наблюдава при контейнерите. Има силно търсене на стоки и голямо разширяване в търговията, а Европа е добра в производството на стоки. Има някои области, в които цените нарасват, но аз смятам, че това е временно, тъй като винаги когато се покачва цената, производителите увеличават производството".

За Даниел Грос Европейската централна банка е като голям океански кораб и не променя бързо посоката си. За момента тя се е концентрирала върху това да се пребори дефлацията, въпреки че нямаме такава. ЕЦБ ще изчака поне до следващата година и ако тогава инфлационният натиск продължи, ще промени посоката си, но много бавно и постепенно.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.