В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България е желана дестинация за придобиване на гражданство чрез инвестиция

адв. Николай Василев, „Респект консулт“, „В развитие“, 20.07.2021г.

14:40 | 20 юли 2021
Обновен: 18:57 | 20 юли 2021
Автор: Михаил Митев

България винаги е била привлекателна дестинация още от приемането ни в Европейския съюз през 2007 г. до сега, сподели адв. Николай Василев от „Респект консулт“ в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Последните години има много благоприятни тенденции, които спомагат нашата държава да става още по-желана дестинация за чужденци от трети държави, извън Европейския съюз. Скоро ще бъдем приети в еврозоната, също така се говори и за влизането ни в Шенген. Това ще улесни много повече и пътуването в Европейския съюз, на всички, които ще получат съответното българско гражданство.“

Развитието на икономиката е предпоставка чуждестранните предприемачи да инвестират в нашата страна. Дали защото ще им бъдем входната врата към Европейския съюз или искат да развиват живота си и бизнеса си в нас е същественият въпрос.

По думите на адв. Василев всеки има дълбоко лични мотиви, които не винаги споделят с тях. Но ползите, които чужденците биха придобили чрез българско гражданство са безпрепятственото пътуване и евтиното образование.

„Мислят за семействата си, тъй като европейското образование е много желано от тях. Данъчните облекчения, които могат да получат, е причина чуждестранните инвеститори също да бъдат желани в България.“

Няма статистика, каква част от чужденците, придобили българско гражданство, остават, но се води статика за чужденците, които са получи българско гражданство срещу инвестиции. Тя е по-ниска в сравнение с другите държави на Балканския полуостров както на Кипър или Малта. Държавите, които също са предлагали подобни програми, но ЕС ги е принудил да прекратят.

„България в момента е с единствената работеща програма за придобиване на пребиваване и гражданство срещу инвестиции.“

Зеленият инвестиционен паспорт ще продължи тази практика и няма да бъде закрита тази възможност. 

Първата стъпка за придобиване на българско гражданство е получаването на статус на постоянно пребиваване в страната, разказва още гостът. До този март това е ставало чрез закупуване на държавни ценни книжа. Другите възможности, които биват давани сега, са инвестиции в концесионни договори, придобиване на акции в публично търгувани български дружества на фондовата борса, инвестиции в приоритетни инвестиционни проекти, също и в инвестиции в сертифицирани по закона за насърчаване на ивестициите проекти.

Но след като вариантът чрез закупуване на български ценни книжа бе премахнат, както Европейския съюз е поискал, сега има нови възможности, които са инвестициите в колективни инвестиционни схеми с профил България, както и в инвестиране в ДКЦ. Според адв. Василев - това ще бъде хитът сред чужденците.

Статистиката сочи, че от 2013 г. до 2021 г. в Министерството на правосъдието има общо 455 преписки за придобиване на българско гражданство на лица, направили инвестиция у нас. Като 246 са вложили над 1 млн лева.

За сравнение – Кипър имат 8 млрд. евро инвестиции от подобна програма. Единствената причина, поради която има съществена разлика спрямо нас, е недостатъчната реклама на българската държава, смята Василев.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеозаписи с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.