В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Догодина България ще достигне предпандемичното състояние на икономиката си

доц. Емил Калчев, икономист и преподавател в Нов български университет, „В развитие“, 12.07.2021

14:31 | 12 юли 2021
Обновен: 15:25 | 12 юли 2021
Автор: Александра Попова

Една част от експорта в България е износ на услуги, който беше много силно ударен от пандемията – за миналата година има около -30% спад. През първото тримесечие на тази година има -6.4%. Виждаме едно възстановяване, но то не е толкова бързо. Относно туристическия сектор чак в средата на юли може да говорим за германски туристи, като все още няма да има британски туристи. Ясно е, че износът на услуги ще бъде слаб. Спадът на износа на стоки намалява, но все още е отрицателен през първото тримесечие. Това ще се подобри през настоящата година, но няма да е толкова оптимистично по мое мнение, както смятат експертите от Европейската комисия. Това прогнозира доц. Емил Калчев, икономист и преподавател в Нов български университет, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Доц. Емил Калчев е на мнение, че лятната прогноза на Европейската комисия за икономиката на България е свръхоптимистична.

"Анализът се базира на едно число от 2.5% ръст на БВП през първото тримесечие спрямо четвъртото на миналата година. В България статистиката на годишна база по предварителните данни на НСИ сочи, че годишният растеж е -1.5%  през първото тримесечие. Тоест сме около нулата и очакваме през следващите 3 месеца да  имаме сериозни растежи, ако следваме логиката на ЕК, за да стигнем до 4.6%".

През първото тримесечие имаме спад в износа на услуги -6.4%. Износът на стоки също беше отрицателен -2.3%. Потреблението на домакинствата се увеличи с 2.8% през първото тримесечие, като се наблюдава 2.1% увеличение на инвестициите, допълни още гостът.

Икономистът е на мнение, че България се нуждае от сериозни ръстове на инвестициите, като те са нещо много чувствително.

"С европейския План за възстановяване и устойчивост България и Хърватия са в най-добра позиция, като се очаква балканските страни да получат най-много средства. Важно е да се отбележи, че в България все още не сме подали въпросния план. Ние трябва да се занимаваме с енергетика, а искаме да санираме жилища. В Плана ЕК говори за развитие на ЖП транспорта".

Досега не сме виждали в България икономическа програма. Тъжното е, че ние не знаем как ще се използват парите от Плана за възстановяване. Управляващите са в дълг към българската икономика и общество. Трябва да свием корупцията и това да надделява частният над държавния интерес, смята доц. Емил Калчев.

Друга тема от разговора новината за предоженото ново правителство от партията на Слави Трифонов Има такъв народ.

"Със сигурност има силен предприемачески елемент в това ново правителство, което беше обявено. Важен е въпросът как това правителство, съставено от млади хора, ще бъде преработено в българската политическа система. Досега не сме имали такъв прецедент в новата българска история - има елемент на решителност и мъжкарско отношение".

Всичко се свежда до това дали новото правителство ще намери подкрепа в парламента. Липсата на диалогичност ще започне да се проявява - за всеки един закон трябва да има мнозинство по интереси, което е много трудно за управление, уточни гостът. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук