В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фед искаше по-стабилно доказателство за ръст в САЩ

Радина Колева във В развитие, 02.09.2016

20:25 | 2 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Радина Колева, международен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Радина Колева, международен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като цяло, огласените днес икономически данни от САЩ не са лоши, но за съжаление са разочароващи. Това каза международният редактор на Investor.bg Радина Колева в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Тя коментира данните за създадените нови работни места в неселскостопанския сектор, за безработицата и за средната работна заплата в САЩ през месец август. Новите работни места през август, извън фермерския сектор, са 151 хиляди, нивото на безработицата в най-голямата икономика остава на същото ниво – 4,9%, а средната работна заплата расте, но под прогнозите, обобщи Петришки.

"За да може да пристъпи към следващо повишение на лихвите, Фед искаше по-стабилно доказателство, че икономиката на САЩ върви към по-добро, че ръстът е стабилен. Уолстрийт очакваше около 180 хил. нови работни места. От тази гледна точка действително резултатите са под очакванията. Разочарование има и при почасовото възнаграждение, и при безработицата". 

Последните три месеца бяха стабилни, но преди това имаше доста разочароващ месец май, каза още Колева.

"Сега обясненията са сезонни. Месец август е труден за търсещите работа. От последните 13 години, 10 са били с разочароващи действителни данни. Вторият момент е, че август е волатилен месец. Данните винаги са ревизирани. Ще видим дали тази статистика ще се потвърди".

По думите на Колева най-силен сектор, който е създал най-много нови работни места, е секторът на услугите.

Вижте целия коментар: