В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България се пребори за домакинство на инициатива "Три морета" - какви ще са ползите?

Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham in Bulgaria), "В развитие", 11.05.2021

14:45 | 11 май 2021
Обновен: 15:11 | 11 май 2021
Автор: Александра Попова

Инициативата „Три морета“, на която България е домакин, е политически проект на 12-те европейски държави членки на ЕС. Целите на българското председателство са свързани със започването на дискусии относно проекти, които може да се финансират в областите: енергетика, транспорт и дигитализация. Това заяви Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham in Bulgaria), в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

От думите на госта стана ясно, че изоставането на Източна от Западна Европа само в областта на транспорта може да се преодолее с инвестиции от 120 милиарда долара. За да достигне нашият регион инфраструктурата на западните държави, ще са нужни около 600 милиарда долара.

"Инициативата „Три морета“ е малкият Маршал план за страните от Източна Европа", смята Петър Иванов.

"Всичко започва от инициатива на полската и румънската банка за развитие, които регистрират фонда преди 4 г. в Люксембург. България се включи в проекта с първоначална инвестиция от 20 милиона. От 12-те държави, участващи в проекта, 11 от тях вече са инвестирали чрез банките си за развитие“.

Друга тема от разговора беше свързана с това как влияе напрежението в региона на инвестиционния климат.

"Когато има напрежение, нещата се усложняват, но бизнесът не се влияе от текущата ситуация, а гледа дългосрочно как се развива един регион", заяви гостът. 

"В доклада на държавния департамент на САЩ се оценява инвестиционния климат по няколко показателя. На първо място е индексът на корупцията, но втора позиция е яснота за правене на бизнес. На последното място е това колко лесно е да регистрираш бизнес в една държава“.

"За съжаление, България не е на водеща позиция в нито един от тези показатели. В доклада се споменава, че няма стабилност в законите, като те постоянно се променят“, коментира Петър Иванов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.