В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Британските компании имат интерес към България въпреки Brexit

Гилбърт Маккол, замeстник-председател на Британско-българската бизнес асоциация, В развитие, 21.04.2021

15:33 | 21 април 2021
Обновен: 15:33 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска

Британските компании имат значителен интерес към България въпреки Brexit. В България пък има много малки ИТ компании, които си партнират с британски дружества от години. Търговията не престава да е интерес за двете страни. Това заяви Гилбърт Маккол, заместник-председател на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Британско-българските икономически и търговски отношения не са засегнати, бизнесите се справят, няма негативна реакция. Основните проблеми са свързани с това, че бизнесите не разбират или не знаят все още всички изисквания”.

Според Маккол по-големите бизнеси във Великобритания се справят по-добре с последиците от Brexit, защото са по-добре организирани да решат проблемите пред тях. “Бизнесите, които не са толкова доволни, са по-малките - които търгуват с индивидуални клиенти, заради допълнителните разходи”, посочи той.

Маккол коментира напрежението между Република Ирландия и Северна Ирландия. По думите на експерта желанието на хората в двете страни е да няма граница между тях, но няма прости решения на проблема.

“Най-доброто е да продължат разговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз за постигането на разумен компромис... Цялостно решение ще бъде много трудно да се постигне”.

Маккол се спря и на бъдещето на финансовите услуги в Кралството. “Това, което британското правителство и бизнесите във Великобритания искат, е равнопоставеност”, изтъкна той.

Експертът отбеляза, че очакванията за британската икономика са за ръст от 4,5% през 2021 г. и от 5,5% през следващата година. “Ако приключим с карантината и спада заради пандемията, то тогава прогнозата би била много позитивна”, заяви той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.