В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турската лира е най-добре представящата се валута на развиващите се пазари тази седмица

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, "В развитие", 19.03.2021

14:11 | 19 март 2021
Обновен: 17:18 | 19 март 2021
Автор: Александра Попова

Турските активи се търгуват еднопосочно тази седмица. Лирата поскъпна, след като централната банка повиши лихвените проценти повече от очакваното, което ще помогне на гуверньора Наци Агбал да овладее инфлацията и да защити валутата. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Кредиторът вдигна референтния процент до 19%, удвоявайки увеличението от 100 базисни точки, предвидено в проучване на Bloomberg", допълни още Демокан.

Това доведе до най-голямото увеличение на лирата в рамките на търговската сесия, правейки я най-добре представящата се валута на развиващите се пазари тази седмица, като поскъпва с 4% спрямо долара.

"Повишаването на лихвените проценти засили настроенията на инвеститорите, след като лирата поевтинява от средата на февруари поради увеличението на доходността на американските облигации. От друга страна, акциите на Borsa Istanbul спадат за първи път от 3 седмици".

Симин Демокан обърна внимание, че следващата седмица ще се състои срещата на върха на ЕС, където отношенията с Турция ще бъдат една от основните теми за разговор. И двете страни ще се опитат да намерят общ език, особено по отношение проучванията на източници на енергия по източния бряг на Средиземноморието, което влоши отношенията между Турция и ЕС.

Целия пазарен коментар гледайте във видеото.