В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Флиртът между долара и Байдън няма да продължи дълго

Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricolе, В развитие, 18.03.2021

15:37 | 18 март 2021
Обновен: 15:37 | 18 март 2021
Автор: Николета Рилска

Доларът е надценен спрямо редица валути, включително еврото. Справедливата оценка е 1,25 долара за евро. Това заяви Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricolе, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Маринов може да се очаква поскъпване на долара след заседанието на Федералния резерв в сряда.

“Остава въпросът дали Фед може да спре ръста в доходността по американските облигации. Това ще продължи да подкрепя долара, особено спрямо нискорискови валути като еврото, йената и швейцарския франк”.

По думите на Маринов очакванията САЩ да са двигател на глобалното възстановяване след удара от коронавирусната пандемия увеличават привлекателността на деноминираните в долари активи. Той обаче отбеляза, че предизвикателство пред тези активи са плановете на президента Джо Байдън за увеличаване на данъците и въвеждане на нови регулаторни мерки.

“Флиртът между долара и Байдън няма да продължи дълго... Чековете за 1400 долара могат да накарат американските потребители да харчат повече за вносни стоки, което би увеличило дефицита на САЩ с останалия свят и би натежало на долара”.

По отношение на еврото експертът заяви, че то не губи статута си на валута убежище. Той отбеляза, че политическото напрежение между Европейската комисия и националните правителства по отношение на ваксините срещу Covid-19 е част от факторите, които тежат на единната валута.

“Еврото е под натиск, защото икономиката на еврозоната се оказа сред най-изоставащите след коронакризата”.

Маринов отбеляза, че бързата ваксинационна кампания във Великобритания е основната причина за поскъпването на паунда, тъй като тя позволява на премиера Борис Джонсън да започне да отваря икономиката. Според госта обаче пътят на паунда зависи от всяка реескалация в отношенията между Европейския съюз и Кралството след Brexit, като не може да има и силна британска лира без силно възстановяване на световната икономика.

Маринов прогнозира, че японските инвеститори ще продължат да използват йената за придобиване на високодоходни активи в чужбина, което може да натежи на стойността на валутата.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.