В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Битката между дребните инвеститори и хедж фондовете е във фокуса на пазарите

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 01.02.2021

14:07 | 1 февруари 2021
Обновен: 14:54 | 1 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

По всяка вероятност и тази седмица случващото се около продаваните на късо акции ще продължи да привлича вниманието на инвеститорите. Като цяло битката между дребните инвеститори и хедж фондовете остава във фокуса. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Robinhood временно ограничи търговията със силно търсените акции през последните дни” на фона на поскъпването на книжата на GameStop и започналата война между тръговците на дребно и хедж фондовете, припомни Попов.

Той добави, че търговията с опции също е значително ограничена. “Като цяло стартъпът от Калифорния разшири ограниченията си до 50 акции, включително на Zoom, General Motors и Starbucks”, посочи главният редактор.

По негови думи повечето анализатори са убедени, че след като приключи този казус ще се стигне до засилено регулиране за брокери като Robinhood.

“При всички положения много хора ще загубят пари, някои пък ще станат милионери”.

Редакторът коментира и отражението на казуса на европейските пазари. Той отбеляза, че германският водещ индекс DAX отчита загуба от около 2,5% през първия месец на новата година.

“Засега мечките побеждават на европейските пазари”.

По думите на Попов настроението на борсите в Европа е потиснато заради забавянето на ваксинационната кампания, както и новините от Wall Street от миналата седмица.

“Има голяма волатилност и несигурност въпреки отчетите на компаниите, които надвишиха очакванията на пазарите”, добави той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.