В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пандемията от коронавирус може да доведе до нов баланс в икономиката

Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис", В развитие, 16.11.2020

14:02 | 16 ноември 2020
Обновен: 15:09 | 16 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Колкото и да е лоша пандемията за световната икономика, тя може да доведе до нов баланс. Това заяви Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

До известна степен сме привикнали, че централните банкери трябва да бъдат на пазарите, но тук идва друг момента, в който те трябва да се концентрират върху стабилността на системата, а не да коментират пандемията и нежността на ваксините, каза гостът.

„Мандатът на Лагард е да се грижи за стабилността на евросистемата, а не за норките в Дания“.

По думите на Стойков, колкото и да е негативно информацията за влиянието на вируса върху световната икономика, той може би ще доведе до нов баланс.  

„Работейки дистанционно решаваме голяма част от замърсяването или поне то става по-малък проблем“, заяви гостът.

Той коментира също така и налагането на пълни и частични блокади в световен мащаб.

„Пълната карантина е едно лекарство, което е по-страшно от самата болест“.

Стойков заяви също, че със сигурност света върви към промяна - тя идва, когато хората изберат нови водачи.  Според него преди края на пандемията ще видим много  промени в лидерските елити.  

Сега е момента правителствата и централните банкери да се намесят на пазарите, коментира още гостът, като обясни, че вариантите за развитие на кризата са два: "силна намеса и когато излезем от кризата икономиката ща бъде болнава или самата криза да продължи по-дълго и в крайна сметка ще има компании и институции, който са далеч по-стабилни отпреди“.

„До известна степен идеята за стабилност на системата е приета прекалено присърце от властите и това води до неефективна локация на парите на данъкоплатците“

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук