В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След кризата клиентът иска да работи с по-опитни консултанти по управление

Председателят на Борда на CMC Global Сорин Кайан във В развитие, 25.07.2016

12:57 | 25 юли 2016
Автор: Investor.bg
Сорин Кайан, председател на Борда на CMC Global. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сорин Кайан, председател на Борда на CMC Global. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната промяна в консултантския бизнес след кризата е, че клиентът иска да работи с по-опитни консултанти по управление. Това каза Сорин Кайан, председател на Борда на CMC Global, в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Да бъдеш консултант по управление не е лесна работа, защото трябва да докажеш добавената стойност на клиентите си. Консултантите по управление не срещат правни ограничения, но това е причината, поради която първи биват засегнати във времена на икономическо забавяне или промяна на цените, коментира още той.  

Според него най-търсените консултантски услуги са свързани с концепцията "Индустрия 4.0", интернет на нещата и интернет плюс. Председателят на Борда на CMC Global коментира още как се развива консултантският бизнес през годините. Докато преди 20 години е имало местни и международни консултанти, днес не може да се говори само за местни консултанти – те трябва да са поне регионални и да имат разбиране за международната ситуация, отбеляза Кайан. Професионалното и етичното развитие, съчетано с доброто отношение и опита за съвместна работа би означавало успех за професията.