В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Обитаема база на Марс - мисията възможна

Арх. Явор Иванов в предаването В развитие, 21.07.2016

19:50 | 21 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Арх. Явор Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Явор Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До $500 млн. може да струва изграждането на обитаема база на Марс. Проектът е разработен от архитект Явор Иванов, който в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова разказа повече за идеята. 

"Базата е изградена на модулен принцип. Състои се от шестоъгълни призми, които се съединяват отделно на Марс. Предвидена е за шестима астронавти, които да могат над 550 дни да живеят и работят на планетата", обясни Иванов.

Проектът изпълнява и двете основни условия на НАСА за разположението на базата - наличие на вода под някаква форма и в периметър от 80 км да има достатъчен брой налични научно-изследователски района, които да представляват интерес за науката. 

"Един модул ще може да се изгради за около $2 млн., а заедно с разработка на самите системи излиза около $4 млн. на модул. Цялата база се състои от 88 модула. Така че се получава общо над $360 млн., но като сложим и резерв, за до $500 млн. е възможно изграждането на базата.", каза Иванов, допълвайки, че за изпращането ѝ до Марс ще бъдат необходими още $3 млрд.

Архитектът изрази очаквания човешки крак да стъпи на Червената планета до 2040, а създаването на подобна база може да стане факт до 2050. За изграждането и изпращането й до Марс ще са необходими около 12 години. 

Вижте целия разговор във видеото: