Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Какво прави българската настолна игра Gemji подходяща за незрящи?

Маргарит Ралев, инженер и създател на Gemji, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 09.09.20

20:01 | 9 септември 2020
Обновен: 21:21 | 9 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Три са нещата, които правят настолна игра Gemji уникална за незрящи - тактилност, механика и звук.  Това каза Маргарит Ралев, инженер и създател на Gemji, в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю". 

"Тактилността е първото нещо, което се опитах да направя грапаво, за да може хората да опипват фигурите. От едната страна е гладко, от другата е шагрен и съответно може да се разберат страна А и страна Б. Маркировката вътре е вдлъбната и релефна, а магнитите помагат да не се разбутва играта. Звукът, от своя страна, е индикация, когато правите нещо и когато някой слага едно пултче до друго пултче. По този начин с тези три стълба този продукт се превърна в нещо, което няма аналог". 

По думите на Ралев екипът в момента превежда правилата на играта на български и основно се цели към международните пазари. Той планира също да направи аудиозаписи на всички игри, така че да може хората да си пуснат файл от сайта. 

"От общо 30 игри по-голямата част могат да се играят със затворени очи". 

Ралев допълни, че в игрите присъства и образователният елемент. 

"В момента имаме три игри, които учат на програмиране, и една, която учи на разбиране на бинарни операции - събиране, изваждане, умножение". 

Ралев каза още, че екипът е получил подкрепа от страна на Фондация "Хоризонти", която се фокусира изцяло върху хора, които имат проблеми със зрението и помага с тестването на играта. 

Цялото интервю вижте във видеото. 

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.