В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Целта на терористите неслучайно са бивши колониални държави

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, във В развитие, 15.07.2016

20:30 | 15 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Антоанета Христова, политически психолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Антоанета Христова, политически психолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на кървавите терористични атентати неслучайно са бивши колониални държави като Белгия и Франция. Това каза проф. Антоанета Христова, политически психолог, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria по повод кървавата трагедия в Ница. "Историята на проблема се крие в по-миналия век, когато много хора от бившите колонии са се преселили и са очаквали пълноценна интеграция, която не се е случила". По думите й бившите колонии са очаквали да се вкарат определени средства за подобряване на стандарта на живот, след като десетилетия ресурсите им са били източвани, за да се облагодетелстват колонизаторите. "Тази вина се носи и до ден днешен. Това са хора, които носят в себе си недоволство и агресия", обясни проф. Христова. 

"Срещу такава стара травма как може да се изгради работеща стратегия? Очевидно е, че този проблем вече е довел до война. Важно е да се прави превенция, за да не се стигне до страшния конфликт. Когато той е факт, нищо не можеш да направиш освен да изчакаш да премине пикът и да започнеш действия за успокояване на страните. Струва ми се, че в момента сме в сериозен пик и лошото е, че в този конфликт няма диалог. Няма преговори."

По повод избора на Великобритания да се спре на жена министър-председател в момента преди излизането на страната от Европейския съюз, Христова каза: "Очевидно е, че жена се появява тогава, когато държавата навлиза в абсолютна криза и мъжете са я довели до там. Женският образ идва, за да сложи абсолютно различен контрапункт на ситуацията".

Очаквайте видео с целия коментар.