В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще има ли КФН нов председател до края на месеца

Свилен Колев, редактор в Investor.bg, в предаването В развитие, 15.07.2016

17:51 | 15 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Сградата на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сградата на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече тече 5-дневният срок за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор. Все още никоя партия не е излъчила официално кандидат. Макар нагласите да са до края на месеца да бъде избран новият председател, в правилата е записано, че това ще стане с гласуване на повече от половината от присъстващите в пленарна зала. Така процедурата може да се отложи до септември. Това коментира Свилен Колев, редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с Делян Петришки в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Колев посочи, че изискванията към кандидатите са да притежават добра професионална репутация и да отговарят на изискването за стаж по специалността - не по-малко от пет години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните десет години. Освен това те не трябва да са били членове на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. 

Колев коментира и започналия днес преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите. "И последните останали застрахователни дружества се сдобиха с външни експерти. Предстои да видим дали ще се провеждат стрес тестове за тях, както беше заложено с промени в закона от края на юни. Така или иначе целта на проверките е да се види дали застрахователите изпълняват изискванията на Платежоспособност II и, ако има стрес тест, той ще е в тази връзка. Единственото различно е, че ще трябва да се състави нова методология", обясни той, допълвайки, че практиката застрахователи и пенсионни фондове да се проверяват заедно е нова за България и за Европа. 

Вижте целия разговор: