В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ЕС се опитва да покаже на Великобритания твърдост и справедливост

Жулиета Пенчева във В развитие, 05.07.2016

14:11 | 5 юли 2016
Обновен: 14:21 | 5 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Жулиета Пенева, политически наблюдател, възпитаник на London School of Economics. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Жулиета Пенева, политически наблюдател, възпитаник на London School of Economics. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Brexit бе вътрешна криза, но пазарите не обичат шокове и реагираха доста нервно. Това каза Жулиета Пенева, политически наблюдател, възпитаник на London School of Economics. Емоциите вече изтрезняха и наблюдаваме повече рационално мислене, защото реалността вече е тук.

Пенева коментира и направената от Джордж Озбърн заявка, че ще намалява корпоративния данък, за да докаже, че Великобритания все още е привлекателно място за инвеститорите:

"Това са политически игри. Не са започнали неформалните разговори за Brexit и Великобритания иска да притисне ЕС да бъдат започнати. По този начин предизвиква смут на европейско ниво. Ще видим какъв ще бъде ефектът на тези политики".

По думите ѝ в момента рискът в ЕС са кризите, а те са множество. Освен Brexit не е решена и миграционната криза, както и кризата на еврозоната. "Проблемът е как ЕС ще реагира на тези кризи и дали ще позволи елементите на интеграция да надделеят над елементите на дезинтеграция. За това лидерите на Съюза се опитват да покажат твърдост и справедливост спрямо Великобритания". 

Вижте целия коментар: