В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дигитализацията ще доведе до сериозни промени на банковия пазар

Доротея Николова във В развитие, 15.06.2016

16:14 | 15 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Доротея Николова, CFO, Банка ДСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доротея Николова, CFO, Банка ДСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализацията ще доведе до развитие и сериозни промени. Това каза Доротея Николова, CFO, Банка ДСК в интервю на Свилен Колев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. „Много не банкови институции предлагат типично банкови услуги, като кредитиране, преводи, кредитни карти, мобилно банкиране“.

„Размерът на пазара ще се промени, услугите ще поевтинеят и начинът, по който се банкира ще се промени. Финансовият директор трябва бързо да се адаптира към промените и да се опита да ги предвиди“.

Управление на ликвидността в силно променливата среда е още едно от предизвикателствата пред финансовия директор, каза Николова. По думите й адекватно в тази ситуация би било да се търси свиване на маржа, търсене на алтернативни доходи и дигитални трансформации.

„Депозитите стават един изключително скъп продукт и е сложно от правна гледна точка да бъде покрит този разход“.

„Етика и професионализъм са необходимите качества, за да бъде един финансов директор успешен. Създаване на общи ценности в общността на финансистите. Добро разбирателство с екипа, както на вертикално така и на хоризонтално ниво в йерархията“, каза още директорът в Банка ДСК, която е отличена като „CFO of the year’’. Наградата се връчва за трета поредна година от EY, съвместно с Forbes България.

Вижте целия коментар:

 Четете още: Дигитализацията ще определя банкирането на бъдещето.