В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Над 5 пъти повече сделки на БФБ в Деня за акции

Благовест Крачев, брокер в Karoll, в предаването В развитие, 09.06.2016

18:31 | 9 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В "Деня за акции" тази година се сключиха 685 сделки, което е над 5 пъти повече от средния брой в последните месеци. Ако се разглеждат показателите брой сделки и брой изтъргувани лотове, миналата година на този ден търговията се е представила малко по-добре. Това коментира Благовест Крачев, брокер в Karoll, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му денят е бил по-скоро за промоции, отколкото за привличане на нови клиенти. "Една такава инициатива трудно може да се използва за набиране на нови клиенти за инвестиционните посредници. Проблемът на борсите не е в таксите. Средният спред между най-добрите цени купува и продава за активно търгуемите акции на борсата е около 2%. Комисионите, които един инвеститор заплаща, са под 0,5%", допълни той. 

"Основният интерес беше съсредоточен върху традиционно най-ликвидните компании.", каза още Крачев. Оборотът на „Химимпорт“ беше над 150 000 лв. и се сключиха 58 сделки, следван от "Адванс Терафонд" – 36 000 лв. и "Софарма Трейдинг" – 27 000 лв. С най-голям ръст на цените са акциите на "Евроинс" – близо 4% и Fi Bank - около 3,5%

Вижте целия разговор във видеото: