В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България има възможност да получи първата алтернатива на руски газ

Деляна Петкова, енергиен редактор на Investor.bg, в предаването В развитие, 09.06.2016

17:55 | 9 юни 2016
Автор: Investor.bg
Деляна Петкова, енергиен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Деляна Петкова, енергиен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тласъкът за изграждане на междусистемните връзки на България със съседните държави идва от ЕК. Най-напреднала е връзката с Румъния, която е трябвало да бъде въведена в експлоатация, но се забавя заради технически проблеми. През есента трябва да започне строежът на новата връзка с Гърция. Връзката с Турция е на етап предпроектно проучване, а за връзката със Сърбия се изготвя общоустройствен план. Това каза Деляна Петкова, енергиен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Подписан е меморандум за разбирателство между Булгартрансгаз и Eastring. Целта на това споразумение е България да участва в проекта за газопровод Eastring. По думите на енергийния редактор капацитетът на тръбите ще бъде между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно. Този проект би дал връзката на България с хранилището Баумгартен в Австрия – едно от най-големите в Европа. За кризисна ситуация това означава, че България има осигурени количества газ.

България може да да получи първата алтернатива на руски природен газ. Обсъждани са възможности за освобождаване на капацитети по съществуващите газови връзки, които има България със съседните държави. Освобождаването на капацитет по тези връзки би означавало възможността да се извършват както физически доставки на газ от други източници, така и на виртуална търговия.

Вижте повече във видеото: